Tuesday, March 16, 2021

Tråkiga vegeburgare: Varför ska allting likna kött?


Vi har kommit till den tiden på året, då det blir riktigt svårt att rita mitt på dan, eftersom solen bolmar in genom fönstret och till och med tar sig in genom gardinerna. Att byta till någo mörkläggningsgardiner för att stänga ut solen bara för att rita, känns på nåt vis inte helt rätt, vare sig mot ens inneväxter eller sig själv. Så jag får väl stiga upp tidigare och fördela dagens aktiva timmar till morgonen och eftermiddagen, då solen redan har förflyttat sig västerut.

På sistone har jag varit väldigt trött om kvällarna, vilket har lett till att jag legat raklång i sängen redan innan midnatt (wow). Inatt vaknade jag dock fyratiden på morgonen och var alldeles sådär frenetiskt vaken och full av angstig lust att ta reda på saker, så inatt blev det bland annat genmanipulativt framställd ost och kött som synades.

Jag har på sistone känt mig allt mer gråtmild och nära på desperat när jag tänker på djurindustrin, så allt sånt här som kött som framställs utan att djur ens har varit i närheten, har känts välkommet och på nåt sätt bra. Men samtidigt är det något närapå vansinnigt i hela den där rhumban. Jag frågar mig om ost och kött verkligen är så fundamentalt viktiga saker att man måste ODLA fram dem genom genmanipulation? Det känns på många sätt som att mänskligheten går och är innovativ i helt fel områden här, när det ju faktiskt finns andra, helt på naturlig väg framställda näringskällor att ta till. Att varför är kött och ost så himla viktiga? Kan man inte istället bara ha lite måttligt med ost och kött som härstammar från produktionskedjor som inte är barbari och tortyr? Måste allting liksom serveras med tanke på att folk konstant ska proppa i sig saker som man sist och slutligen inte bör proppa i sig i sådana kolossala mängder?

Jag börjar bli urtrött på alla vegetariska produkter som ska efterlikna kött och som oftast inte är goda alls. Hesburger hade i tiderna en alldeles fantastisk vegeburgare vars biff var framställd av, hör och häpna, grönsaker. Sen slopades den och vegealternativet blev falafelburgare som också var god, men nu är det bara antingen en torr och ointressant sojaproteinburgare eller nåt slags juusto-vekeburgare med en köttliknande, oinspirerande brun skosula till biff som man får om man är vegetarian. Jag tänker bara, att nog är det sjukligt hur vinsttänkandet kan dra ner på kvaliteten på en kort tid bara. Och tanken på att det på alla sätt är köttätare man ska appellera till - allt ska liksom efterlikna och härma kött. Jag förstår att man kan motivera det här med att man försöker få köttätare att övergå till en vegetarisk diet och på det sättet få de "lurade till" att smaka på nya saker som påminner om riktiga biffar, men i den här strävan verkar det som att man har glömt bort 1. att det faktiskt finns många som helt frivilligt är vegetarianer och har varit det länge för att de tycker om grönsaker och 2. att grönsaker verkligen är goda! Eller ja, så är det bara vinsttänkandet som styr då - det är mycket billigare att framställa nåt slags växtproteinbiff med metylcellulosa än vad det är att använda sig av verkliga grönsaker.

Hur som helst, den här utvecklingen oroar mig tämligen och det är då främst den bristande kvaliteten här som slår mig mest. Talar vi om Hesburger, så hade de i tiderna också den bästa ketchupen - vet inte vad de gjorde med den eller hur de fick till den, men den var krämig och liksom fluffig, söt och med perfekt konstistens. Nu är det bara nån oeftertänkt ätticksstark billig skitröra som erbjuds i ketchupväg. Tråkigt.

No comments: