Monday, January 14, 2013

Johanna Koljonen podcast

97% av finlandssvenskarna (f 1978) i Helsingfors skrev studenten. NITTIOSJU procent.
Vilket betyder att finlandssvensk arbetarklass i Helsingfors i princip har betraktats som ingenting under två decennier.
Lyssnar på en podcast med Johanna Koljonen. Hon pratar om finlandssvenskhet, om ankdammen och vad det innebär att vara i den och att inte vara i den, om våra rika fonder, om vårt oproportionerligt stora kulturliv osv. Många tänkvärda poänger och definitivt intressant.

"Vår livsstil, allt det underbara som vi har, som gör att vi kan sitta här på en vardagskväll och göra lite podcast som andra mänskor som också jobbar med media kanske kan lyssna på - allt det här är ju beroende av ganska komplicerade globala strukturer som inte mår så bra, tackar som frågar. Om man tittar på den globala matproduktionen eller världshanden eller demokrativärlden eller hur det står till med planeten egentligen, så är läget egentligen ganska akut och ganska fucked up, och när man pratar med toppforskarna så säger dom såhär "nå vi har kanske 10 år på oss"."

7 comments:

Anna said...

Den är bra den podcasten, och det skumma är att jag minns just det där citatet nästan ordagrant för det var så snyggt levererat och hårresande.

ponks said...

Jo, jag måste riktigt pausa och skriva av, det kom så plötsligt och oväntat och var för en gångs skull sådär vardagligt sagt i förbifarten på nåt sätt.

Situationsdiktaren said...

Det är lite så med hela poddan tycker jag, att det är så vardagligt, men smart i förbifarten. Sådär annors bara. Annors bara, som ingen annan ens reflekterat över.

den elaka bloggaren said...

skulle det här vara min blogg sku du nu få berätta var du har sökt upp siffran 97 % och sen sku nån börja tolka om hur dom har räknat ut den statistiken.

ponks said...

Johanna Koljonen sa så;) och hon refererade till nån som "man inte har nån orsak att tvivla på". Det här med källkritik är inte min starkaste sida, hehe. Hoppas nån skriver det där nånstans o refererar till min blogg :)

ponks said...

..ok skärpning. Här är alltså källan: http://ec.libsyn.com/p/f/6/d/f6dcf02f5c103243/VARVETs01e15JohannaK.mp3?d13a76d516d9dec20c3d276ce028ed5089ab1ce3dae902ea1d01cd8f34d7cf55f039&c_id=4630714
vid 17.00 ungefär säger hon det.

den elaka bloggen said...

sen sku nån ifrågasätta att johanna koljonen kan räkna till nittiosju och länka till en text om att det nuförtiden är vanligare att använda bråktal än procent. men du, ja du slipper sånt du. lyckans ost.