Tuesday, January 26, 2021

The show must not go on

Idag möttes jag av nyheten att folk går bärsärkagång mot coronarestriktionerna i Europa. Rubrikerna är i stil med "populister, slöjbärare och hippier demonstrerar tillsammans, nåt liknande har sällan skådats" och jag tänker att jag inte är förvånad. Det handlar mer om människor i sig nu, än om vilket slags människa som väljer att protestera. Folk är trötta på att skydda sig och vara rädda, folk vill vara människodjur, folk vill leva och jag relaterar. Samtidigt kan jag ju tycka att det är rätt barnsligt att inte kunna ta situationen som den är och bara hållas hemma någon månad så att det här fanskapet skulle vara över, för faktum är ju att om folk bara skulle ta det här på allvar nu, så hade vi kunnat få coronan överstökat på en rätt så kort tid.
Men nej, folk ska ju leva också. Folk ska gå på jobb och kaféer och krogar och folk ska umgås och allt världens. Besvärligt.

Alltså: Jag relaterar fullständigt till att det här är för mycket för en människa att hantera. Det är inte naturligt, det ska inte vara så att vi bara ska hållas hemma och inte får hålla på med någonting alls som är naturligt för vår art. Skulle folk hålla resonemanget på den nivån, skulle jag kunna förstå protesterna bättre, MEN när de alltid ska gå hand i hand med en massa annat humbug också. Som det här med att man också sympatiserar med qanon, demonstrerar mot 5G, att man är skeptisk mot vaccin och hela coronan i sig, att man drar in nåt blaj om att det är staterna som hittat på alla restriktioner för att på nåt plan förhindra folk att leva, det är liksom där det börjar halta.
Jo, jag fattar att folk börjar bli desperata, det skulle vara kiva om det fanns en tydlig lösning på situationen, om det fanns en magisk trollpinne som bara kunde försätta allt tillbaka till status quo, som skulle göra det gjorda ogjort och få oss att lämna allt det här blajet bakom oss.
Problemet är nu bara, att status quo ej heller var nåt hållbart tillstånd.


Det som folk borde få bankat i sina tröga skallar, är att det ju inte bara är corona det handlar om. Bakom protesterna finns annat missnöje som har upphov i andra mekanismer och situationer, som att samhället under årtionden har byggt upp en strukturell orättvisa som gynnar de rika och slår ner de fattiga och som redan länge har sett till att denna orättvisa, i en katastrofsituation som nu, kommer att blomma upp ännu mer. Och det är DÄR skon på riktigt klämmer, i det faktum att vissa klarar av coronasituationen hujsigt bra för att de finansiellt har det hur välställt som helst, medan andra finner sig själva på ruinens brant. Då hjälper det liksom inte att gå ut och hojta att staten förtrycker folk genom att förhindra dem att gå ut och tjäna pengar, det krävs ett annat slags tänkande här, en annan omställning i samhällets själva grundvalar. Vi behöver ett samhälle i vilket vi DELAR på resurser istället för att vi tävlar om dem. Det här kommer att bli än mer aktuellt i och med att vatten kommer att ta slut här och där och de enorma flyktingmassorna inte kommer att avta, tvärtom: Vi kommer så småningom att ha en massa klimatflyktingar som behöver nånstans att bo och då går det inte att stänga gränser och hojta att hit kommer ni inte, då behöver vi en form av global regering som betraktar planeten som helhet och inte fånar sig om någo arma landsgränser och patetiska budgeter som i princip går ut på att ett tiotal krösusar ska få fortsätta sitta o rulla tummarna på sina kontor medan största delen av befolkningen stretar på på sina vanliga jobb.

Det här resonemanget att storföretag och flygbolag ska understödas till vilket pris som helst, är kanske det mest tydliga exemplet på var vi gör totalt fel. Om det är kapitalism vi leker, så måste excuse me, också kapitalism lekas rättvist, dvs om Görans blom- och korvtjänst går i konkurs så ska Finnair också göra det. Bara för att nån viss utvald är van vid att tjäna storkovan, så betyder det inte att det är så det är och bör vara, och jag fattar inte varför det här inte är allmänt resonemang utan varför det betraktas som helt normala nyheter att storföretag måste understödas. Fuck it, låt dem gå under. Finnair ska leka samma lek som Görans blom- och korvtjänst, om det är den leken vi leker.
Men grejen är ju att det är en attans rutten lek från första början, och hast du mir gesehen, så är det väl därför som den här leken också nu knakar i fogarna och visar sig vara orättvis och ohållbar.

Det går inte att gång på gång bygga upp ett attans ruttet ruckel och låtsas att the show must go on, när det attan är hur tydligt som helst att den inte kan det. Sen jag var femton har jag hållit på och predikat om att vår livsstil med dess arbetsplikt, överflöd och semesterresor är totalt ohållbar och att vårt enda alternativ att som människor fortsätta dra fram på den här planeten, är att ställa om vår livsstil rejält, att sluta äta och odla fram djur som om de vore pappersmassa och sluta inbilla oss att vi hela tiden behöver nya stereoanläggningar, telefoner och inredningsartiklar i våra meningslösa liv där bara bilden av vårt eget välmående har betydelse. Det HÅLLER INTE, det går inte att leva som om vi har sju jordklot och som att vi inte vet om att folk i andra länder syr våra kläder för struntsummor, det finns ingen logik i att jobba hela sitt liv för nåt poänglöst syfte som att generera mer pengar till nåt multinationellt företag, skyffla över de icke-produktiva, dvs åldringarna och de funktionshindrade i händerna på människor med urusla löner. Vi har gjort oss själva till VAROR och satt ett pris på allt, när ingenting egentligen handlar om någots eller någons värde - det låter så klyschigt att säga det, men vi har fumlat bort själva meningen med vår existens och livet, dvs att vara apor som kliar varandra på ryggarna och gör arbete som på sätt eller annat direkt har inverkan på våra egna liv. Vinst är ett galet och föråldrat begrepp, det handlar inte längre om att företag måste gå på vinst och sen dela ut en liten del av vinsten i form av löner, det handlar om att människor själva borde vara med om att äga de företag de jobbar i och att man sedan delar på det man producerar, hur attans svårt ska det vara att föreställa sig och att ställa om? Måste vi liksom dra fram en attans klimatförändring och ta kol på 95% av jordens befolkning innan folk ska fatta?

Så att, om coronan nu ska göra nån attans nytta i sin framfart, så borde det vara att sätta ljus på det här totalt ohållbara samhället som vi i och med kapitalismen och fri tävlan har varit med om att upprätthålla, och så borde vi gå ut och ropa att sluta nu för bövelen att ge konstgjord andning till typ Unilever och Finnair, när det är vårdarna, städarna, MÄNNISKORNA som behöver resurserna. För det som knappt nån talar om är att resurserna finns, möjligheten finns för varendaste en fåntratt med huvud, armar och ben att leva ett värdigt liv på den här planeten, så sluta nu för satan då att pumpa pengar i de som redan har mer än de behöver medan resten svälter o stretar. Förkasta nu det här attans systemet innan det förkastar oss. Over and out.

No comments: