Friday, January 22, 2021

Alla är nu inte vetenskapsmän, och de ska också få ha en åsikt, lol

Har tänkt en del på fenomenet Qanon nyligen, och hur mottagliga folk är för allt möjligt strunt för tillfället.
Minns att vi i folkloristiken läste om det här fenomenet för nåt som känns som en evighet sen, men det handlar typ om att folk i osäkra tider, är benägna att anamma alla möjliga nya livsåskådningar och rentav söker sig till förklaringsmodeller som tveklöst berättar för en hur saker ligger till. I brist på gudstro och kyrkan som inte längre har nåt större inflytande i dagens sekulariserade värld, så får alltså en massa andra rörelser starkt fotfäste.*

Plus att jag tror att många har ett behov av att känna att de ser något som andra inte ser och tro att de har nåt slags specialinsyn i hur saker ligger till. Tänk på uttrycket "mainstream media". Låter det inte lite som nåt som luras, nåt som en vettig människa borde ställa sig kritisk till? Nå, det är bara Qanon och alla möjliga högerextrema inriktningar som har fått medierapporteringen att te sig enkelspårig och inriktad - mainstream media handlar egentligen bara om journalister som gör sitt jobb. Och de gör sitt jobb som folk brukar, alltså både bra och mindre bra. Det är bara så bisarrt att börja dra in konspirationsteorier i en alldeles klassisk medierapportering.
Men alltså, sådan värld lever vi i idag, verkligen märkligt då källkritik är en grej.
Alla är nu inte vetenskapsmän, och de ska också få ha en åsikt, lol.

Nu blev det här ett helt kakigärt inlägg, för jag fick för mig att öppna en öl i mitten. Varför låter jag allt emellanåt som att jag är alkoholist, är inte ens intresserad av alkohol!


* Och ja, det här har jag skrivit om FÖRUUT, förut förut, exakt med de orden. Men, tänker inte ta åt mig av det, är så störd på att mina favoritkonton på insta också repostar the same shit over and over, blir så förbannad och besviken, man vill ju ha NYTT och påhittighet och grejer, men nej - sen förstår man ju att allting inte når alla alltid, alla sitter inte och scrollar nonstop liksom jag, så då blir det upprepning och bla bla.

No comments: