Thursday, January 05, 2012

In Finland we have this thing called food

If you ask me, Finland has one of the worst cuisines of the world. It's not that we don't have the ingredients, but we just don't know what to make out of them and usually they just end up in some kind of slimy stew. Also, people tend to use a lot of frozen ingredients instead of fresh ones, which of course has its natural reasons: the earth of Finland is basically frozen during 7 months of the year.
I've picked some of the most lovely Finnish home cooking pictures. Source: http://www.kotikokki.net/



Sausage sauce


Another adorable sausage sauce


Karelian stew (Karjalanpaisti) and this is also so typically Finnish: you just put some slices of tomatoes there, you don't prepare them in any way! Like "here's some vegetables", why make them taste of anything else than themselves?


Chicken something


Minced meat soup


Macaroni casserole (makaronilaatikko)


Bolognese sauce (jauhelihakastike)


Another lovely bolognese sauce with untreated vegetables and some lingonberry jam


Cheesy bolognese sauce


Ham "temptation"

4 comments:

jorg wobblington lopez said...

Wow! A lot of those look like throw-up!

M. Lindman said...

Jag håller med föregående skrivare: det ser faktiskt ut som spya. Du har helt rätt: finsk mat är usel. Usel. Och just det där: lägg tre skivor tomat och två skivor gurka (direkt från kylskåpet) så det ser "aptitligt" och "mångsidigt" ut. Hyi. Finland är landet där det finns rätter som Janssons frestelse och dillkött. Says it all.

Vihreä Lotta said...

Yap. Jag har också alltid undrat hur det kommer sig att man i Finland tenderar att gilla smaklös mat (karjalanpiirakka, oltermanni, leipäjuusto)? Och just varför man inte ids framhäva grönsakers goda egenskaper när dom nu faktiskt finns där? Vill man kanske leva upp till det där med att grönsaker är ett nödvändigt ont som man bara måste få ner för vitaminernas skull? Så att man sen ska få koncentrera sig på köttspyan.

Caj said...

Ha ha. En härlig bildsamling. Jag såg en gång en bok om finsk mat på bibban och efteråt har det harmat mig att jag inte kunnat hitta den igen. I den fanns det en bild av en festmåltid och mitt på bordet fanns ett fat med två hela gäddor under en tjock, vit sås. För när det är fest, då ska det inte gå att sleva i sig så där bara.