Monday, December 08, 2014

Kemistklubbens fräscha sexism

Är det andra än jag som alltid tycks få en kalldusch när jag stöter på något som resten av världen har producerat? Och med "resten av världen" menar jag här den värld som inte består av min bekantskapskrets, som tack och lov till stor del verkar ha en världssyn som jag också kan känna mig delaktig i. Jag menar den värld som består av "alla andra", och som alltid på nåt sätt tycks dra mig baklänges så fort jag villar mig in i den.

Idag morse var det meningen att jag skulle gå på första hjälpkurs i Axelia, men det var av nån anledning ingen kurs där, alltså tog jag tillfället i akt och gick omkring och snokade. Kom över kemistklubbens medlemstidning Tekniska åtgärder, som, voilá, stundvis erbjöd både sexistiska och rasistiska exempel och insikter samt – naturligtvis – glorifierande av supande. Så fräscht! (Not.)

Jag vet nu inte om det här är lagligt eller inte, men jag har tagit mig friheten att scanna in en artikel som är skriven i bladet där, bara för att den behövs diskuteras lite, samt sparas för eftervärlden. När jag fick syn på texten bubblade ett uns av hopp och iver upp i mig när jag läste rubriken "Introduktion till kvinnovetenskap". Tänkte att det kanske kunde vara nån modig kemist-tjej som läser kvinnovetenskap som biämne, nån som vill göra en slags introduktion åt kemisterna som kanske inte annars är så bekanta med ämnet. Men så klart handlade det inte om det. "Introduktion till kvinnovetenskap" skulle självfallet förstås som HUMOR (och öde, hur mycket det där ordet inte ska misshandlas i dagens värld) och artikeln var sedan ett sånt där "lustigt kåseri" om hur hur hjälplösa kvinnor är. På riktigt! En kvinna skriver om hur hjälplös hon själv är och drar till med grova generaliseringar som enligt henne gäller alla kvinnor, bland annat att "sanningen är den att varje kvinna bär en del av en Disney-prinsessa inom sig". Herregud, till och med Disney själv är ju mindre sexistisk nuförtiden (kolla Frozen). Ja läs själva:Och jag vet exakt vad kemisterna skulle säga "till sitt försvar" här. Alltid ska ni feminister ta allt så jävla seriöst, liksom. "Förstår ni inte att det här är humor?" Har ni feminister ingen humor? Alltid det här med humor, humor, humor. Humor tycks vara någonting väldigt tudelande och lätt missförstått. Och visserligen, jag kan se "humorn" i den här artikeln. Den överdriver könsrollerna, man förstår väl att inte alla tjejer alls passar in i de här könsrollerna som skribenten presenterar. Ändå tycker jag att det är konstigt att dra bilden av den hjälplösa kvinno-kvinnan till sin spets, när man egentligen borde göra exakt tvärtom. Varför skulle man överhuvudtaget skriva sånt här som kvinna? För att man är bekväm i sin roll som förtryckt och med mindre lön? Jag fattar helt enkelt inte!
För mig är humor bland annat något som man som förtryckt tyr sig till för att klara av att leva under nån annans styre. Humor går mycket ut på att driva med makteliten, att bankiren snubblar på ett bananskal liksom. Det är sånt som jag tycker att är roligt. Inte tvärtom. Inte att skriva en humoristisk artikel i vilken man ytterligare förstärker tudelningen mellan män och kvinnor som redan som det är har glidit så himla långt tillbaka till nåt slags 40-talsstadium i vilket kvinnor och män är varandras motsatser och komplement så till den grad att det fullkomligt bubblar ljusröd syra ut ur flickornas leksaksavdelning. "I alla fall, jag tror varje kvinna har åtminstone ett ämnesområde som de är helt hjälplösa i. Punkt slut," står det i artikeln. Är det humor? Jag skrattar inte. Skulle en man någonsin skriva likadant? Ja, väck mig den dagen det sker.

Och ja, så var det det här med den där "fruktansvärt roliga" vitsen:


Och ja, baksidan på den här tidningen? Den går mig nu bara helt om bakfoten. I don't fucking get anything anymore. Kanske har bilden nåt med numrets tema "random shit inc." att göra? Apparently.Sen vill jag också fråga mig: varför får sånt här som kommer från universitetets diverse departement aldrig vara seriöst? Varför måste det alltid skämtas och fåntrattas och skojas med grejer som egentligen är livsviktiga, som t.ex. förtryckta människogrupper? I don't get it.

14 comments:

Anonymous said...

Dagens backlash!

Jenny said...

AAAARGH!!!!!

.

AAAAAAAAARGHHHHHHH!!

Inget har tydligen ändrats i studentkretsar sedan början av 2000-talet (eller sedan 1800-talet?).

AAAARRGHHHHH!!!!!!!!!!!!!! Satans jävla idioter, pardon my french, men man blir bara så trött ibland.

ponks said...

Nå men indeed, aaargh! Och då hann jag inte ens läsa igenom hela tidningen innan min sambo bokstavligen tog upp den i ett pincettnyp (för att han inte ville röra i den) och slängde den i pappersinsamlingen. Haha!
Njet, inget har tydligen förändrats.

Lina said...

Alltså what the actual fuck? Fyffaan vad irriterad jag blev efter att ha läst den där artikeln!

"Här är det fråga om drömmen. Drömmen om att trippa graciöst på en kullerstensgata i Frienze och se het ut" *ok, min hjärna rinner ut genom öronen*

Jag måste uppenbarligen vara helt humorbefriad eftersom jag inte alls förstår det roliga i sådana här "skojiga" skämt.

Mvh En hjälplös lustig filur som även går under namnet Kvinna

M. Lindman said...

Alltså satan jag blir förbannad.

Det där som lyfts fram som 'humor' i grejen om hjälplösa kvinnor hör jag rätt så ofta SÄGAS av riktiga människor - som föraktar sig själva och som lever i ett patriarkat. Den här 'humorn' är en del av det fucking patriarkatet, och det förakt som väller fram på alla fronter där.

Och sen 'vitsen'. Alltså - hur FAN och VEM fan kom på idén att låta det där ingå i blaskan? Jag tänker mig att det måste ha varit flera personer som gått igenom och sagt hehehe, det här tar vi in. Helt obegripligt men - framför allt - attans skrämmande att nån ÖHT tycker det där är skoj.

Jesus.

ponks said...

sant vad du säger om den där "humorn", den är en del av ett konstigt självförakt som bottnar i en stenhård föreställning om att kvinnor ska se bra ut och inte ha nån kontroll. yes, liksom!

o precis vad som for genom mitt huvud också, att vem har godkänt den där vitsen innan tidningen trycktes, alltså vem har läst den och INTE slagit näven i bordet? tänkte att OM det vore nån som hade reagerat som oss på den - hade hen då ens vågat säga något? eller är det bara allt igenom fucked up-normer som råder i kemistklubben? funderar bara.

Anonymous said...

Kan du inte skicka in detta blogginlägg till nästa nummer av den där tidningen? De lovar ju på pärmen att ta in (nästan) allt. Sedan kan du påpeka att de inte har HUMOR, om dom vägrar. Först tänkte jag föreslå att du skulle skriva en ny artikel eller rita en serie, men varför ge en så kreativ gest åt sånt där desperat skit. Skicka vad du har, oredigerat, med kommentarsfältet i ett virrvar på slutet. Copy - paste.

ponks said...

Haha. Jonä. Vill nog lämna det här åt sitt öde nu. Tack o adjö liksom. Dessutom misstänker jag lite att tidningen är bara för medlemmar egentligen o att dom riktar sig till andra medlemmar när dom skriver att "vi vill ha idéer". Vet faktiskt inte, har aldrig sett den där blaskan förr.

Anonymous said...

I sverige skulle dethär vara skrivet av nanna Johansson och vara satir. I töntfinland skriver nån så här och det är skojig humor, år 2014.

Mustikka said...

Nåmen stööön alltså

när det börjar said...

Nej. Nejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnejnej. Alltså man bara orkar int.

ponks said...

Näpp. Man gör ju inte det.

Caj said...

Oj, jag blev riktigt andfådd av att läsa den artikeln. Och ja, jag brukar också få en kalldusch nu som då. Jag rör mig i så små kretsar. Jag känner faktiskt inte en enda kvinna som hör till "majoriteten", såsom skribenten beskriver den. Konstigt?

ponks said...

Haha! Nä, inte jag heller. Man känner sig som nån slags sällsynt exemplar.