Igår satte jag i gång ett fermenteringsprojekt med kirskål. Aj jestas ändå. Det här är bara för spännande. Att sätta i gång en fermentering känns lite som att öppna en gammal bok från 1600-talet, att skuffa i gång ett par rostiga hjul som sällan används eller som att väcka en grupp viskande mossgubbar till liv. Man ska skölja och torka bladen, varva dom med salt, klämma och krama dom tills dom är våta och formlösa och till sist sänka dom ner i sitt eget spad i en burk och sen tynga ner härligheten med något så att bladen säkert hålls under vätskan. Fermentering sker i en anaerob omgivning (ni hör redan här att det här handlar om ren och skär magi) och ska stå mörkt (!) i åtminstone en vecka varefter man kan börja smaka och se om allt har gått rätt till. Under tiden ska det börja bubbla (!) om burken. Ni förstår att det här är så spännande så man knappt förmår skriva om det. Lyckas det här (I doubt it) så kommer jag i alla fall att komma med mera detaljerade uppgifter för hur jag gick till väga.
No comments:
Post a Comment