Thursday, September 24, 2015

"i am a barmhärtig samaritan, you a helpless refugee, let me share a little of mitt överflöd så känns min dag så mycket bättre"

En stilla tanke bara: varför är det som att världen hela tiden stoppar in faktorer som gör mig irriterad? I en helt perfekt situation är det nästan som att ödet ska vara där och påminna mej om att ajo, världen är ju en skitplats, låt oss flika in en störande, översittande, bättre-vetande finlandssvensk pensionär med "von"-efternamn så att du påminns om hur saker och ting egentligen står till. För jepp. Anmälde mig som frivillig utdelare av mat åt flyktingar som väntar vid Åbo polisstation. Fin upplevelse och viktigt jobb, överlag. Alla props åt DaisyLadies ry och Röda Korset som står bakom initiativet. Ska definitivt gå igen. Hoppas bara att jag inte nästa gång behöver dela skift med en stropp som ser det som oerhört viktigt att fota sig själv (jag fick trycka på knappen), som med jämna rum sarkastiskt ska påpeka att "tobak har dom nog visst råd med" och " de ser ju ut att vara välklädda de här i varje fall", bli upprörd av att nån tar för mycket sås och köra med en sån där "i am a barmhärtig samaritan, you a helpless refugee, let me share a little of mitt överflöd så känns min dag så mycket bättre"-attityd.

Ännu ett exempel: hen påpekade också lite försynt att "jaha, hungriga är de inte" när en liten flicka matade bröd åt sparvarna. Varför kan man inte se det som att vilken befriande känsla det måste vara att äntligen vara så mätt i magen att man kan dela med sig av sin smörgås? Till exempel. Eller annars bara, låta en människa göra vafan den vill med sin smörgås. Jag undrar bara! Varifrån kommer den här imbecilla tanken på att flyktingar ska vara fattiga, utslagna och fruktansvärt tacksamma för att dom får äta ur nån soppskål som vi har dragit fram?
Okej, jag behöver väl heller inte bli upprörd över att nån pensionär vill ta sig an uppfostrarrollen i ett sammanhang, men ÄNDÅ. Some fucking style, please!

11 comments:

linnea p. said...

Lotta, vill bara säga att jag gillar dig så.

ponks said...

Åh, tack Linnea! Jag gillar dig också! Mer än du nånsin fattar!!

ponks said...

Kunde kanske tillägga att jag ingalunda hyser nån form av automatiskt agg mot alla med "von"-efternamn, men alltså om man heter Michelle von Schultzenberg af Adlercreutz OCH beter sig som en högfärdig stropp, så får väl ens fördomar lite blomstra upp för stunden?

ponks said...

Eufemia Ribbentropf von Morgenstjerna. Eulalia Kaninchen af Silfverschtrom von Tuntzelberg. Nej snälla nu spårar detta ut.

ponks said...

Bara för jämlikhetens skull: Adolfo af Pethersskjöld-Rozenkrantz. Mathias von Affenbach-Milderbrötchen Wiederstrand.

walopää said...

Mathilda Zillijessus!

ponks said...

Tack för att du bidrog till min långa harang av namn-rappakalja! Uppskattas!

M. Lindman said...

Bra skrifvet & rutet! DaisyLadies rules, självfotande vonSamariter not so much. (damn if u do/damn if u dont-logik: Välvårdade flyktingar diskvalificeras, fattiga flyktingar är välfärdsturister.)

Be Nordling said...

Håller så helt med dig! Och slås av det där med vart ens tankar styrs - idag satt en man och delade smulor av sin smörgås till sparvarna. Jag tänkte att det var fint, att någon som kanske vet vad svårigheter innebär eller vet vad det är att vara utan mat, vill dela med sig. Och att det var fint för då hade vi dom entusiastiska sparvarna att le åt tillsammans fast det var lite si och så med gemensamt språkande.

ponks said...

Precis min tanke också, att mata sparvar är nånting mänskligt och gemensamt, inte något som endast vissa har förbehåll att göra. Vad konstigt att tänka så egentligen, det tyder ju på att man helt tydligt ser människor som av olika värde.
Vad skönt att ni förstår min frustration, kände mig så oerhört negativ efter det här inlägget!

ninttis said...

Bra skrivet!