Friday, January 17, 2014

Grym österbottningslista

Antingen är det jag som blir mer av av en bitter käring eller så är det nåt riktigt ruttet med svenskfinland som börjar bli allt mer uppenbart, jag vet inte - tycker inte att jag kan ta till mig något av det som sker just nu, ingenting! Det är insändare och det är sura gubbar i tidningar, det är akademiskt språk här och nån helt vrickat barnslig kolumn där, det är nån debatt i vilka alla talar i kors om ämnen som ingen riktigt vet nånting om, det är serier, det är böcker, det må vara vad det är. Jag känner mig allt mer finsk, och det spelar inte nån roll ens längre att jag fortfarande inte kan formulera mig klart eller ens förstå vad alla samtal handlar om - det är bara så skönt att vara med finnar, de har lite perspektiv och lite personlighet och de ger fullständigt fan i att du är finlandssvensk, what ever that is anyway.

Under mitt morgonslösurfande kom jag över den här bloggposten, "Grymma Österbottningar", en lista på österbottingar som på något sätt gjort sitt namn värt att nämnas på en lista eftersom de har ett spännande jobb eller för att de gjort sig kända på nåt annat sätt. Jag kan inte låta bli att peta fram några få ugglor från mossen. Jag fattar att det här är en harmlös, rolig grej som ska uppfattas som en slags spontan hyllning till de som har gjort sig synliga och gjort något gott för nån kanske till och med. Men men.. Kan inte låta bli att skänka en tanke åt dom som inte står på listan. Dom som kanske målar fantastiska tavlor hemma utan att nån nånsin sett dom. De som kanske ger av sin egen tid för att hjälpa grannar eller invandrare utan att nånsin förvänta sig ett tack för det, de som sällan går på besök eller tar emot besök utan istället spenderar tiden genom att gräva sitt eget grönsaksland, vad vet jag, det spelar ingen roll. Spontant hittar jag sen också många mänskor som jag hade velat ha på MIN lista (hallå var är Heidi, Henni, Inkeri, Jim och Janikorna?!), vissa hade jag strukit totalt och när jag tänkt de tankarna förstår jag plötsligt hur totalt idiotiskt det är att överhuvudtaget göra en sån här lista eftersom alla har en personlig, än mer att börja fundera desto mer på den och börja ha invändningar emot den. Haha!
Det enda jag vill säga är att det är så tröttsamt med det här prestationssamhället och när ens person börjar höra samman med ens namn som om man själv vore en firma som producerar säljbara, roliga, konkreta eller icke-handgripliga prylar. Vad spelar det för roll om man har gjort något eller inte, egentligen? Säg mig, hur på sätt är Tomas Håkansson, musiker och producent grymmare än Håkan Tomasson, rörmokare? Ska Sibbo, Borgå, Egentliga Finland, Lappland och Östra Finland nu också komma med sina egna listor på duktiga finlandssvenskar så kan vi alla jämföra och dunka varandra i ryggarna?
En sån här lista uppmanar inte till mycket annat än 1. inbördes beundran mellan de som kommit med på listan och 2. ledsenhet, uppgivenhet, avund, ilska för dom som inte ser sina namn på listan men som kanske gärna hade gjort det och 3. krig mellan punkarna och kultureliten eftersom listan enbart tycks handla om de som på något sätt presterat något kulturellt brukbart i Svenskfinland.

12 comments:

M. Lindman said...

(äh här är jag igen och spammar din kommentarruta, uff, kan int hålla mig)

HOHO!

Kom att tänka på ett sommarjobb för länge sen, kafferummet där (vi hade evighetslånga kaffepauser, och morgonkaffe, och efter-kaffe-kaffe) där man bl.a. jävligt NOGGRANT reflekterade kring vem som finns inkluderad i Vem och vad, det där finlandssvenska människolexikonet över 'bemärkta' personer.

ponks said...

Jo, det hör ju liksom till. Kanske det egentligen är rätt charmigt med sånt här?
SPÄMMA PÅ, LINDMAN :D

Jenny said...

word. blev också irriterad på listan, och sedan irriterad på att jag blev irriterad, för att ORKA det. Den här typens inkluderings/uteslutnings-system har man ju stött på i olika former hela sitt liv, men hetsen verkar större nu just pga alla är sitt eget varumärke och man vill så gärna lyfta fram alla duktiga kreativa typer blabla, och så går det inte ens att separera yrkesroll från person, och det blir hierarkiskt och jävligt och ett SPEL med vinnare och förlorare. Så: irritation över att det finns och görs och inte ses som problematiskt av dem som gör dessa listor.

(och nu får jag säkert aldrig vara med på någon lista när jag varit sur i den här kommentaren och någon googlar fram den, men du får inte heller vara med, lälläslää) (lägg till "inget illa menat-smiley" försöker bara vara lite skojig... förlåt...)

ponks said...

Där sade du allt jag ville ha sagt, Jenny. Blev precis som du, först irriterad, sen irriterad att jag blev irriterad men mestadels just irriterad över att få tycks fundera över mekanismerna bakom att det görs sådana här listor, just det här med att ens yrkesroll eller hur man "brandar sig" har kommit att till mångt och mycket hänga samman med vem man är i dag.
Den här listan får mig mer och mer dessutom att tänka på lågstadiets evighetssrider om vem som skulle vara bästis med vem och vem som hörde till och inte hörde till och hur man skulle vara och vad som var accepterat och bläbläblä.

Och jonä, point taken - du är skojig, hehhe!

ponks said...

...och sen (nu kommer jag riktigt i farten!) just det där genomgående i kommentarfältet "vi är ALLA med och gör den här listan, lägg till om du kommer på någon" som att det gjorde listan mindre korrupt eller mer neutral bara för att ALLA (läs: hela svenskfinlands kulturelit) får lov att komma med sina egna bidrag till den där listan.

En sån här lista är ändå ALLTID uteslutande av någon, eftersom det är omöjligt att lägga alla namn på alla Österbottens invånare, som var 179 663 stycken år 2012 :).

Jenny said...

Och jag som inte ens är österbottning :( :(. heheheh (fast gift med en, och har bott ett år där, tycker jag borde få vara HEDERSösterbottning eller nåt; men gränser pga ort har jag mest trauma över pga flyttade och bytte skola så ofta som barn och man var alltid utombölingen eller landepaukkun eller bortom varggränsen eller vadfansomhelst bara det markeras tydligt att man inte får BELONG = pga samma upplevelser avskyr jag alla former av nationalism)

ponks said...

Haha, inte är jag ju heller nån österbottning, det är kanske därför jag vågar ha invändningar också, hehe :). Men jag har ju också bott i Österbotten ett par år och är imponerad nog över österbottningarnas "drive" och företagsamhet överlag, i Svenskfinland är de ju definitivt kunkkun, hahaa. Och så är min sambo också därifrån så jag känner till allt det här med "Vasacoolhet" och "Jeppis-ylle" och "jokamiehen minkfarmare" (nu hittar jag på) men det är en jäkla vara eller inte vara-tävling där uppe i varje fall.
Nåjo, glöm och begrav :)

när det börjar said...

Amen. Till allt.

walopää said...

Jo, ens namn blir ens brand. Att göra såna här listor är ett sätt att stärka sitt eget brand. Man länkar de där namnen på framgångsrika personer till sitt eget brand.

Så hela poängen med att göra en lista är att själv bli synlig. Alla som på nåt sätt är associerade med dem som finns på listan kommer att ge listan en massa uppmärksamhet = uppmärksamhet för bloggen.

ponks said...

Jo, det är ett jäkla hallå också kring hur många besökare bloggar har och hur man ska få upp antalet, blahi blaha. Tur att man redan är så populär att man inte behöver följa med sånt :D

Fager Dam said...

Nå alltså, Linn gör väl listan för att ha det lättare att hitta intervjupersoner. Sku jag tro. Listor av det här slaget är journalistiska arbetsredskap.

Jag har nu en tid gjort lokalradio här i Helsingfors och vissa dagar när jag ska skaka fram ngn kiva finlandsvensk röst inom ett visst område inom två timmar så önskar jag att jag hade en liknande lista. Alltså skulle hjälpa så mycket.

Redaktionen har ju sina listor men hälften av namnen där är fem år gamla och att hitta nya namn är alltid bra. Det är ju vad Linn försökt göra: hitta lite fler mänskor att lyfta upp än de som redan syns.

ponks said...

Mm, så kan man ju se på det. Risken finns bara att det då blir samma personer som ständigt syns, samma namn som upprepas i det oändliga (vilket jag tycker att redan till mångt och mycket är ett fenomen i svenskfinland). Även om listan försöker komma med "nya namn" tycker jag ändå att den mest representerar sådana som redan syns och synts en hel massa.

Sen tror jag faktiskt att det "ska vara" lite svårt att hitta bra intervjupersoner, hehe, förstå mig rätt nu: jag tycket inte att journalister ska lida eller nåt sånt :).
Tror bara att det blir bättre om man hamnar sätta lite tid på att leta lite. (Tänk hur det måste ha varit att hitta folk på 80-90-talet, då fanns ju inte ens internet, hujädamig.)