Wednesday, May 13, 2015

Ätbara växter just nu

Har nästan helt glömt att notera att det är vår! Och med våren kommer allt möjligt ätbart i naturen, hurra. Det är nu tredje året i rad som jag har hållit på med det här att plocka vilda växter för mat och brygd och det blir bara bättre, för nu känner man ju igen skotten till och med.

Just nu finns det:

kirskål.


och kirskål och kirskål och kirskål. Kirskålen består typ bara av gröna blad (och senare på sommaren får den en kvastig, vit, anspråkslös blomma) och sprider sig likt en löpeld på näringsrik jord. I Åbo finns det massvis med kirskål på jättemånga ställen. Man behöver bara typ se åt vänster så är där säkert kirskål. Av kirskålen kan man sen göra pesto, eller som jag brukar göra: slänga med i typ all mat. Den blir en grön och go sladdrig sak om man kokar den lite. Jag hittar inte riktigt nån bra förteckning över vad kirskål innehåller annat än "en massa vitaminer".

Rallarros (eller mjölkört)


Såhär ser skottena ut! (Bilden är från den här bloggen). Skotten kan man använda som sparris, dvs steka i smör eller koka lätt och sen salta och peppra och äta sådär bara. Te på blad av rallarros påminner faktiskt om kinesiskt grönt te och ska, enligt nån källa som jag inte minns, vara bra mot t.ex. candida (nån slags svamp i kroppen) om man dricker det regelbundet. Jag kan ju nämna att jag drack en jäkla massa te på rallarrosblad i fjol somras när jag var lite inbillningssjuk av candida och mådde alldeles utmärkt. Senare på sommaren ser alltså rallarrosen ut såhär som nedan, så ni förstår vilken blomma det handlar om. Man kan skörda dess blad hela sommaren men nu är det alltså de unga skotten som gäller.


Löktrav


Lite knepig att lära sig känna igen och dessutom verkar de största bestånden alltid växa där som hundarna går och pissar. Men bladen är lätt igenkännliga när man väl får syn på dom och kan ätas som sådana t.ex. på smörgås. Smakar lätt av vitlök och lök och hör faktiskt till senapsfamiljen (!).

Nässlor.
Jag tror inte jag behöver sätta in en bild på nässlor, vill bara konstatera att nässlor är BÄST. Man kan plocka, torka och sen ha hela vintern att slänga ner i ALL mat. Smakar inte nåt speciellt men innehåller sjuka mängder vitaminer och nyttigheter.


Dessutom ska man plocka maskrosblad, björkblad och blad av daggkåpa just nu (daggkåpan lite svår att hitta men kan tipsa lite om nån åbobo frågar). För övrigt är det läge just nu för att göra marthornas grönpulver, ett så jäkla bra pulver som höll mig vid liv hela vintern.

UTI SKOGEN SKA VI GÅ, PJÄX OCH KEPS OCH RÄNSEL PÅ!

4 comments:

linnea p. said...

YES! Älskar detta. Blir inspirerad att bli en lövjerska. Tack Lotta!

ponks said...

tänkte också att det här kunde vara upp längs din allé.

Anonymous said...

saker som är ätliga i naturen mer, delvis lr hela växten:
lind
pepparrot
mynta
vinbär
tall
björk
aronia
krikon
kummin
kvickrot
kärleksört
körvel
lind
lingon
ljung
lomme
lärksopp
löktrav
lönn
maskros
mjölkört
odon
oxel
palsternacka
penningört
pors
renfana
ros
nypon
röllika
rönn
saltarb
björk
björnbär
blåbär
brännässla
cikoria
daggkåpa
ekollon
en
fläder
gran
grodblad
gökärt
hallon
harsyra
hassel
havsälting
havtorn
hjortron
hummleblomster
hundkäx
hägg
häggmistel
johannesört
jordreva
kamomill
kirskål
kråkbär
slånbär
smultron
bergbräsma
stortsätt alla alger/tång
vass
snärjmåra
sommargyllen
spjutmålla
stenbär
stensöta
strandaster
strandkål
strandmålla
svinmålla
syren
tall
tranbär
tusensköna
vinbär
viol
våtarv
älggräs
kardborre
kaveldun
blåstång
ask
lärk
fingertång
sockertång
sudare (tång)
berberisbär (resten av plantan giftig)
begonia/hirtella
blåklint
brudbröd
cikoria
gul fetknopp (köttkrydda)
gråbo
gullviva
gåsört
gurkört/borago
hassel
hästhov
kolvass
körvel
lomme
lungört
ljung
löktrav
luktört
malva
malört
mannagräs
mjölkört
mahonia
renfana
ramslök
rödklöver
röllika/rölleka
saltarv
skogssallat
skogsviol
solros
strandkål
teveronika
veronica
tussilago
vitplister
ängssyra

på dessa finns d något som går att äta, en del saker som ekollon, behöver man jobba bort garvsyra o annat, en del saker ska man inte äta förmycket av, syrorna tillex, och allt går att äta om man tittar upp dem individuellt, men en "liten" notis till vad mer man kan äta i moder natur, men skulle ändå rekommendera att gå igenom dem själva mer ingående, grodblad tillex, har en antiseptisk förmåga, o kan användas till sårvård bla, johannesört, har en lugnande inverkan, älgörtste tillex hjälper mot huvudverk. betydligt fler grässorter går att äta en som är uppskrivna här just nu. men en liten indikation om hur mycket man kan tillgodose sig av naturen med lite kunskap*

en del saker kan va giftiga om ej hanteras rätt, ex fläder, svarta bär, bör frostas innan man äter dem (omtvistat om det behövs, men i annat fall så blir det en sötare smak på dem svarta fläderbären) andra flädersorter är giftiga. flerflockiga vita växter ska man också va lite försiktig med, då bla odört o sprängört tillhör några av sveriges giftigaste blommor, och odört användes under medeltiden för att förgifta andra människor med, så där behövs det vara enormt säkerhet till vilken sort man igentligen har framför sig.

sen har vi en hel värld av svamp som är ätliga med, men d blir förmycket för att posta här*


ponks said...

Tack för den utförliga förteckningen!