Thursday, April 19, 2012

Svammel på olika vis

Jag gillar nog deadlines jag. Nä, inte är jag ens ironisk. Deadlines gör att man har chansen att sätta sig ner och göra klart saker som man annars bara har angstat över. Den här veckan kommer, om allt vill sig väl, att bli den mest produktiva veckan på över ett år. Det är helt sjukt att tänka på det. På en dag har jag läst mig igenom en bökig kurs som annars skulle ha tagit en hel termin. Ok, nu ska jag inte skryta - jag har knappt lärt mig någonting. Det handlar om saker som jag redan kan, eller som jag åtminstone har någonting att säga om: nostalgisering, dagdrömmandets och väntandets kulturella betydelse, rutinernas betydelse, gatornas betydelse för mänskligt umgänge, andra fucking betydelser, om mediers framställning av dittan och dattan, om elaka vitsar och deras betydelse, om kulturanalys och ja, you name it, it's folkloristics, and I LOVE it. Och jag räknar med att kunna svamla ihop tentsvaren. Nä, inte svamla på en 21-årings vis utan på en erfaren snart 32-årings vis. Hehe.
Jag e nog så ten years ago...

4 comments:

M. Lindman said...

låter spännande med folkloristik ju! vad har ni läst om rutiner och väntande? orvar L?

ponks said...

Jo! L-orvar och Billy Ehn. Dom frågar sig vad som händer när inget speciellt händer, dvs vad folk funderar på i kassakön, i väntrum, medan dom cyklar går etc. Att folk försöker undvika allt för mycket rutin, men att rutiner ändå innebär att man slipper fatta beslut, och istället kan man drömma sig bort medan man är i sina rutiner.
Och sen om väntandet: att väntande oftast har negativa konnotationer, väntan är en viss vanmakt, konsumenterna ska fort tillfredsställas och vänta i kassakön så lite som möjligt. Och hur man kan fylla ut en situation då man egentligen väntar med olika sysslor så det verkar så att man inte väntar.
Allt möjligt sånt:)

M. Lindman said...

aijo. Den boken. En kompis lånade den åt mig för att jag oftar pratar osammanhängande och romantiserande om rutiner :) Det var en bra bok. Gillade att de uppmärksammar så till synes banala fenomen och lyckas sätta dom i sociala och ibland historiska sammanhang. Jag önskar det skulle finnas mer filosofi i den där stilen.

ponks said...

Jo, det är mycket uppmärksammande av små triviala, vardagliga saker i folkloristiken! Jag önskar igen att det hade funnits mer filosofi där ibland. Det blir ofta så att man i folkloristiken bara fastnar vid vad folk tänker, säger och hur folk gör utan att sätta det i vidare perspektiv. Men ändå nog ett mycket intressant ämne - speciellt när det kommer till sånt här med hur vidskepliga folk är idag och sånt, tycker jag:)