Sunday, March 01, 2015

Sjukt spännande med PKN

Alltså, håller på att få lite fel i huvudet när jag tänker på hur intressant det är det att Pertti Kurikan Nimipäivät ska representera Finland i Eurovisionen. Jag skulle plötsligt igen villa vara en fluga på väggen i musikvetarnas föreläsningsrum, lyssna på vad som diskuteras just nu. PKN ställer ju i högsta grad frågor som musikvetare har att göra med: vad är musik, vem representerar musiken, vad betyder en viss slags musik i ett visst sammanhang, vad innebär det att punk nu har tagit sig in på det glittriga eurovisionsfältet och vad innebär det att musikerna i fråga är funktionshindrade?

En åsikt som tydligen har kommit upp just nu är att "vi borde stöda funktionshindrade på andra sätt" än att hylla dom, rösta på dom och "skicka dom till Wien där dom får skämmas" (källa härifrån). Det här är en märklig synpunkt, som jag tycker att grundar sig på en uppfattning som gör skillnad mellan "vi och dom" och som vill förpassa funktionshindrade till sina egna arenor. Antagligen handlar det här till stor del om att man inte har en grundförståelse för hur väl PKN representerar just punk. Och det är här det blir så intressant just att PKN spelar punk, eftersom punken som musikstil utmanar, provocerar och ifrågasätter rådande förhållanden, både politiska och musikaliska. PKN utmanar alltså Eurovisionen inte bara genom att representera folk med funktionshinder, utan också genom att introducera en musikstil som Eurovisionen för det första aldrig tidigare har sett och för det andra genom sin rättframma attityd drar mattan under alla andra som spelar upp sig och på olika sätt bjuder på en show som inte representerar det de genomgående är, utan något som de tror att folk tycker om. Vilket musikindustrin till mångt och mycket handlar om!

Kommer det här att uppfattas som ett ställningstagande, en invit till funktionshindrade att fungera och tävla på samma arenor som alla andra? Dvs kommer deras sammanhang och historia att få folk att rösta på dom, eftersom det upplevs som viktigt?
Eller kommer punkare från hela Europa att se till att det är just punken som står i första rum och att dess ärliga och okonstlade budskap slår över allt vad alla andra artister försöker vara och representera?
Eller, är Europa ännu inte där vi är i Finland, kommer man att tycka att det är märkvärdigt, mystiskt och smaklöst att skicka en sån här grupp till en musiktävling?
Bland annat därför är Eurovisionen så SJUKT spännande. Jag är så himla glad för hur Finland röstade igår! Och kan inte vänta på att det blir maj!