Friday, July 06, 2012

Sommartakt?

Jag ska bara säga en sak. Jag blir lite trött på det här tjatet om "sommartakt" och sånt där. Att man nu ska njuta av sommaren, skita i att blogga och att arbeta och sånt.
Jajaja, jag är en trött medelålders subba som ska förstöra det för alla unga. Men enligt mig ska man ta det lugnt hela fucking tiden. Att blogga är också att ta det lugnt. Det ska inte vara nån betydande skillnad på ens levnadssätt beroende på om det är sommar eller vinter - annat än att man ska klä sig lite annorlunda om vintern. Den som påstår att man ska ta det extra lugnt på sommaren skriver under ett kapitalistiskt tankesätt som säger att mänskans främsta uppgift är att vara effektiv och att producera, så att man sen "förtjänar" en paus och en "riktig semester" på sommaren.
Jaja, nu överanalyserar jag säkert. Ta det lugnt då bara, om ni tycker att det behöver understrykas. Gå ut och njut av alghelvetet och blomfanskapen. Hahahaha. Jag kan inte vänta på att få bli 60, då kommer jag att vara så bitter att jag kan förstöra folks semestrar med bara en blick. Jag kommer att bära omkring på en sliten träpall som jag sen kan sätta mig på vid uteserveringar, och sen kommer jag bara att blänga på folk tills dom blir obekväma och går hem. Sommartakt, sommartakt. Jag tar sen vintertakt.

11 comments:

M. Lindman said...

YEAH!
Du har så rätt: på vintern ska man ha långkalsonger på sig, på sommaren kan man klara sig utan - det är den enda relevanta skillnaden. Det är precis just i ett kapitalistiskt övereffektiverat samhälle som fritiden, och då i synnerhet den fucking SEMESTERN, idealiseras helt ohemult. På fritiden ska man marinera sig på bryggan med en drink i handen, riktigt VILA UT, PUSTA UT, NJUUUUTA och på vintern ska man jobba röven av sig och 'ta mera ansvar' genom nya övertidstimmar.

Hurra!

Kontinuitetsvägraren said...

Nå sitää. Som jag bara avskyr hela ordet, "semester". Ännu mer förvirrande blir det när semester på andra språk betyder "termin" och ja... i don't know. jag vill bara inte behöva ha det nånsin, semester. Är ännu lyckligt "betald semester"-oskuld. Jag har bara jobb ibland och sen utöver det: liv.

den elaka bloggaren said...

ok, jag vet inte om jag crashar partyt för personer-som-inte-jobbar-i-helt-vanliga-förvärvsarbeten-och-vet-hur-det-är, men själv jobbar jag för en non-profit-organisation så det är inte alls av kapitalistiska skäl som jag vill använda sommaren till att koppla av. det är ändå så, att när man under ca 30 dagar slipper att umgås med mänskor som man måste se varje dag trots att man inte har valt dem (arbetskamrater), lyda mänskor som man inte nödvändigtvis håller med (chefer), serva mänskor vars attityd inte alltid har förtjänat det (kunderna) och stiga upp en tid på morgonen då man inte vill stiga upp (kontorstid), så då vill man verkligen slappna av extra mycket, just under semestern då.

själv med en bakgrund inom den kreativa sektorn (älskar det uttrycket, helt idiotiskt) har jag märkt att de som jobbar med total flex oftast så småningom blir lurad till att använda nästan all sin tid för arbetet (inte kan man ju låta bli att svara om nån skådespelare ringer och frågar om nästa projekt, fast mitt i barkvällen) och ingen tid för att vara helt bortkopplad från dom tankecirklarna.

gammaldags, hederlig indelning i arbets- och fritid är faktiskt ett skydd för lönearbetarna. att det inte är ett ideal är sen en annan sak, men ännu lever vi inte i en så bra värld (tvärtom lever vi i den sämsta av alla möjliga världar).

Kontinuitetsvägraren said...

Nä, nå inte är det nu av kapitalistiska skäl som folk vill koppla av på sommaren, begriper jag ju nog;)
Det är nu bara de här "välanpassade medborgarna" som jag alltid har så svårt att förhålla mig till personligen. Folk som inte ifrågasätter hur samhället fungerar och som omedvetet anpassar sig efter t.ex. sånhäna modeller som arbete vs fritid.

M. Lindman said...

håller såklart också med om att det kan vara skönt att koppla bort jobbet, och att skillnaden arbete/fritid kan vara ett skydd. Det jag är trött på är delvis en typ av retorik, där man s.a.s. försöker leva på deltid, försöka gnida maxeffekt ur livet på semestern medan allt annat sen hävs in i boxen 'grå vardag'.

den elaka bloggaren said...

jo, de välanpassade är ett väldigt konstigt släkte, jag har aldrig lyckats anpassa mig till dem. men slappandet på sommaren, om man inte tänker "så att jag sen kan stressa mer stenhårt efter det" utan "så att jag kanske längre och bättre kan motstå atmosfären av stress på arbetet och själv hålla mig mer mänskligt, trevligt cool och lugn och på gott humör och kanske smitta ner dom andra", är inte i sig ett ont.

Caj said...

"ännu lever vi inte i en så bra värld (tvärtom lever vi i den sämsta av alla möjliga världar)". Hahahaa, det var dagens roligaste formulering. En bit kvar ännu alltså ... Jag var tvungen att skratta med lite ljud. Det är trevligt att läsa att det finns flera som har svårt att anpassa sig till de välanpassades sätt att leva.

Pia said...

Joo. Alltså det fattar väl alla att man kan behöva paus från jobb, kolleger etc. men denna hype kring JUST sommaren är ju helt otrolig, laddad med såna jädrans förväntningar som för många går i spillo och orsakar stress men det får man inte prata om. Sen skriker alla åt varandra med hattara i håret på Wasalandia. Men är pausen sen på vintern, våren eller hösten beror ju helt på en livssituation. Det där som någon skrev i husis om att typ "sign out" om man är en vilande person är ju bara bullocks, funkar för henne och bra så men hon fatta ju inget som sociala medier över huvud taget. För en kan det faktiskt vara jäkla avkopplande att blogga eller hänga på naamis. Så att på så vis leder nog sommare lätt till en känsla av utanförskap också. Och dessutom dessa typer som "chillar" hela sommaren, har råd att göra det dessutom, jag fattar inte bara riktigt men kul för dem såklart :D :D.

Pia said...

Dessutom finns det ett så starkt antagande om att alla "har någon" att umgås med på sommaren. Just det där "tiden för nära och kära" är verkligen inte en möjlighet för många. Sorry, nu fick du mig started igen ;)

Kontinuitetsvägraren said...

Jo, det här om att koppla av är naturligtvis också en klassfråga (surprise surprise), det är ju precis som du sa inte alla som har råd att koppla av på sommaren, men medelklassen är alltid så bra på att få det att låta som om ALLA ska, kan och borde göra så som den. Fint att du kom i farten Pia!

Maria said...

Väl talat! Kniper virtualkäft innan jag börjar upphetsa mig om Julen, Veckoslut, Långhelger.