Saturday, August 24, 2013

Distansen mellan mig och en eventuell valp som blir matad för att jag trycker på en virtuell knapp, är så oändligt lång och abstrakt.

"Mercury levels are 20 times higher in the Baltic Sea than in the North Atlantic. I've just signed the petition to save the Baltic Sea!"

Man drunknar i sånt här, tycker jag. Man gör sitt, klickar och sen händer... ingenting.
Det finns folk som klickar och sen andra som inte klickar, misstänker jag. De andra "ser inte" namninsamlingarna på internet, eller så irriterar de sig på dem, ser ett samband mellan människorna som ofta skriver på såna här och deras vilja att bli sedda som "bättre människor", tycker att dom nu bara vill visa upp hur jävla miljö- och samhällsmedvetna dom är. Det här är farligt. Det gör det hotande abstrakt, kan få verkliga problem att se ut som schablonmässiga meddelanden på sociala forum. Det leder till att många till slut inte tar några hot på allvar, vilket vi ju ser hela tiden redan. Allt är ju i princip på väg att barka åt helvete, tonfisken håller på att dö ut, finska viken är det riktigt på tok med, och ja, listan är lång, men ingen orkar nu riktigt bry sig. Uppgivenheten är också så stor, det är liksom så mycket som det är på tok med, så var ska man börja, ska man ge sitt liv till att varje dag kämpa för nånting, eller ska man istället bara hoppas på att allt på nåt sätt ordnar sig utan att man behöver göra så mycket? Det är klart att de flesta väljer att istället bara hoppas, eller kanske inte ens hoppas, utan att bara vänta och se. Många tänker säkert att det inte ens lönar sig att göra något för de största bovarna är ändå Kina, Ryssland, fabrikerna och Amerika, ju. Det här är en utveckling som jag e skiträdd för, verkligen.

Jag är medlem i Care2, en community som tillsammans med sponsorer fullkomligt existerar för hållbar utveckling, för att plantera träd, för att rädda stackars valpar, sköldpaddor, oceaner, förtryckta människor och allt man kan tänka sig. Jag vet inte om något av mina tio "daily clicks" går fram eller om någon puppy blir bottle fed när jag trycker på en knapp som ska göra så, men jag försöker tänka att det händer. Det här är konstigt, tycker jag. Distansen mellan mig och en eventuell valp som blir matad på grund av att jag trycker på en virtuell knapp, är så oändligt lång och abstrakt. Care 2 drar dessutom alla slags problem under samma kam och ibland blir det töntigt. En namninsamling kan handla om att stoppa genmodifierade träd medan en annan kan handla om att en stackars hund i rullstol ska få fortsätta leva. Då är nu enligt mig träden aningen viktigare än den där hunden, som man ändå kunde skona genom att låta vila i frid eller så.

No comments: