Tuesday, July 15, 2014

Trender och gummistövelsiver

Har aldrig förstått mig på såna där öhm, trender. Mitt i allt ska alla ha samma sak. I Tyskland i slutet av 90-talet gick alla bärsärkagång över Eastpak-ryggsäckarna. Det kändes hurja när 80 miljoner mänskor plötsligt skulle ha samma, fula väska.
Nu är det All Stars-skorna och – som bilden här undertill (fotad på Karis station i lördags) berättar – Fjällräven-ryggsäckarna som gäller. Fast ungdomarna talar om att All Stars-hysterin börjar övergå i Nike Air-himo. Roligt, roligt. Barnarbetskraft och slaveri vill vi ha!
Nån vinter var det bara Canada Goose som syntes på alla vinterjackor. MUST. HAVE. THAT. JACKET. På jobbet lade jag även märke till att ungdomarna just nu tycks villa gå i såna där illa sittande 90-talsshorts med höga rumpor och midjan upp till revbensbörjan. Och blommiga tygbyxor. Just just.

                         

Samma var det med de där gummistövlarna som mitt i allt dök upp. Plötsligt var Hai-gummistövlarna överallt. Okej, dom är snygga, dom ser bättre ut än andra gummistövlar. Men mitt i allt var det liksom okej att gå med gummistövlar precis vart som helst om det bara var Hai-gummistövlar man hade på fötterna. Helsingfors invaderades av Hai-gummistövlar, det behövde inte ens regna. Det kunde ju alltid komma regn ändå, så det var säkrast att gå hemifrån i sina überfestliga Hai-gummistövlar. I en kort period ville jag också ha ett par Hai-gummistövlar. Det var innan jag insåg att det här med Hai-gummistövlar är en jävla epidemi.

Bilden är stulen av en av dessa passionerade gummistövelsägare
Om vi nu ska säga något positivt om Hai-gummistövlarna, så kan man i alla fall konstatera att de är finska och därför möjligtvis är tillverkade på ett etiskt hållbart vis. Annat är det ju som sagt med Nike som har blivit anklagade för det ena och det andra.

2 comments:

M. Lindman said...

Höh! Jag hade inte fattat att fjällrävenväskorna är på mode. Hade faktiskt skänkt en tanke åt att ja, det kunde vara en hållbar väska. Men trender vill en inte haka på.

Och de där dojorna. Min första tanke är att ungdomar, ungdomar, basketskor (som det hette i min barndom) är föga ergonomiska, skaffa er istället fotriktiga skodon i typ, elegant beige.

ponks said...

Inte hade jag heller fattat det där med Fjällräven, förrän jag såg de där tre typerna på perrongen i Karis, och på samma gång kom att tänka på att minst 3 av mina arbetskamrater under den veckan hade haft en Fjällräven-ryggsäck.
Jag gillar också Fjällräven - allt dom gör e bra, så köp bara. Det är nu bara tråkigt just när alla ska haka på en sån där fluga på samma gång.