Wednesday, May 13, 2015

Ätbara växter just nu

Har nästan helt glömt att notera att det är vår! Och med våren kommer allt möjligt ätbart i naturen, hurra. Det är nu tredje året i rad som jag har hållit på med det här att plocka vilda växter för mat och brygd och det blir bara bättre, för nu känner man ju igen skotten till och med.

Just nu finns det:

kirskål.


och kirskål och kirskål och kirskål. Kirskålen består typ bara av gröna blad (och senare på sommaren får den en kvastig, vit, anspråkslös blomma) och sprider sig likt en löpeld på näringsrik jord. I Åbo finns det massvis med kirskål på jättemånga ställen. Man behöver bara typ se åt vänster så är där säkert kirskål. Av kirskålen kan man sen göra pesto, eller som jag brukar göra: slänga med i typ all mat. Den blir en grön och go sladdrig sak om man kokar den lite. Jag hittar inte riktigt nån bra förteckning över vad kirskål innehåller annat än "en massa vitaminer".

Rallarros (eller mjölkört)


Såhär ser skottena ut! (Bilden är från den här bloggen). Skotten kan man använda som sparris, dvs steka i smör eller koka lätt och sen salta och peppra och äta sådär bara. Te på blad av rallarros påminner faktiskt om kinesiskt grönt te och ska, enligt nån källa som jag inte minns, vara bra mot t.ex. candida (nån slags svamp i kroppen) om man dricker det regelbundet. Jag kan ju nämna att jag drack en jäkla massa te på rallarrosblad i fjol somras när jag var lite inbillningssjuk av candida och mådde alldeles utmärkt. Senare på sommaren ser alltså rallarrosen ut såhär som nedan, så ni förstår vilken blomma det handlar om. Man kan skörda dess blad hela sommaren men nu är det alltså de unga skotten som gäller.


Löktrav


Lite knepig att lära sig känna igen och dessutom verkar de största bestånden alltid växa där som hundarna går och pissar. Men bladen är lätt igenkännliga när man väl får syn på dom och kan ätas som sådana t.ex. på smörgås. Smakar lätt av vitlök och lök och hör faktiskt till senapsfamiljen (!).

Nässlor.
Jag tror inte jag behöver sätta in en bild på nässlor, vill bara konstatera att nässlor är BÄST. Man kan plocka, torka och sen ha hela vintern att slänga ner i ALL mat. Smakar inte nåt speciellt men innehåller sjuka mängder vitaminer och nyttigheter.


Dessutom ska man plocka maskrosblad, björkblad och blad av daggkåpa just nu (daggkåpan lite svår att hitta men kan tipsa lite om nån åbobo frågar). För övrigt är det läge just nu för att göra marthornas grönpulver, ett så jäkla bra pulver som höll mig vid liv hela vintern.

UTI SKOGEN SKA VI GÅ, PJÄX OCH KEPS OCH RÄNSEL PÅ!

4 comments:

  1. YES! Älskar detta. Blir inspirerad att bli en lövjerska. Tack Lotta!

    ReplyDelete
  2. tänkte också att det här kunde vara upp längs din allé.

    ReplyDelete
  3. Anonymous11:46 PM

    saker som är ätliga i naturen mer, delvis lr hela växten:
    lind
    pepparrot
    mynta
    vinbär
    tall
    björk
    aronia
    krikon
    kummin
    kvickrot
    kärleksört
    körvel
    lind
    lingon
    ljung
    lomme
    lärksopp
    löktrav
    lönn
    maskros
    mjölkört
    odon
    oxel
    palsternacka
    penningört
    pors
    renfana
    ros
    nypon
    röllika
    rönn
    saltarb
    björk
    björnbär
    blåbär
    brännässla
    cikoria
    daggkåpa
    ekollon
    en
    fläder
    gran
    grodblad
    gökärt
    hallon
    harsyra
    hassel
    havsälting
    havtorn
    hjortron
    hummleblomster
    hundkäx
    hägg
    häggmistel
    johannesört
    jordreva
    kamomill
    kirskål
    kråkbär
    slånbär
    smultron
    bergbräsma
    stortsätt alla alger/tång
    vass
    snärjmåra
    sommargyllen
    spjutmålla
    stenbär
    stensöta
    strandaster
    strandkål
    strandmålla
    svinmålla
    syren
    tall
    tranbär
    tusensköna
    vinbär
    viol
    våtarv
    älggräs
    kardborre
    kaveldun
    blåstång
    ask
    lärk
    fingertång
    sockertång
    sudare (tång)
    berberisbär (resten av plantan giftig)
    begonia/hirtella
    blåklint
    brudbröd
    cikoria
    gul fetknopp (köttkrydda)
    gråbo
    gullviva
    gåsört
    gurkört/borago
    hassel
    hästhov
    kolvass
    körvel
    lomme
    lungört
    ljung
    löktrav
    luktört
    malva
    malört
    mannagräs
    mjölkört
    mahonia
    renfana
    ramslök
    rödklöver
    röllika/rölleka
    saltarv
    skogssallat
    skogsviol
    solros
    strandkål
    teveronika
    veronica
    tussilago
    vitplister
    ängssyra

    på dessa finns d något som går att äta, en del saker som ekollon, behöver man jobba bort garvsyra o annat, en del saker ska man inte äta förmycket av, syrorna tillex, och allt går att äta om man tittar upp dem individuellt, men en "liten" notis till vad mer man kan äta i moder natur, men skulle ändå rekommendera att gå igenom dem själva mer ingående, grodblad tillex, har en antiseptisk förmåga, o kan användas till sårvård bla, johannesört, har en lugnande inverkan, älgörtste tillex hjälper mot huvudverk. betydligt fler grässorter går att äta en som är uppskrivna här just nu. men en liten indikation om hur mycket man kan tillgodose sig av naturen med lite kunskap*

    en del saker kan va giftiga om ej hanteras rätt, ex fläder, svarta bär, bör frostas innan man äter dem (omtvistat om det behövs, men i annat fall så blir det en sötare smak på dem svarta fläderbären) andra flädersorter är giftiga. flerflockiga vita växter ska man också va lite försiktig med, då bla odört o sprängört tillhör några av sveriges giftigaste blommor, och odört användes under medeltiden för att förgifta andra människor med, så där behövs det vara enormt säkerhet till vilken sort man igentligen har framför sig.

    sen har vi en hel värld av svamp som är ätliga med, men d blir förmycket för att posta här*


    ReplyDelete
  4. Tack för den utförliga förteckningen!

    ReplyDelete