Monday, June 17, 2019

Hur du tar dig igenom sommaren (personlig lista)

Jag insåg just, att det är precis innan jobbsäsongen börjar som sådana där destruktiva tankar som i förra inlägget börjar söka upp mig. Att jag börjar se riktigt onödigt negativt på människor som lika gärna kan vara helt jävla underbara, det hör den här dagarna-innan-vi-öppnar-kaféet-tiden till.
Jag insåg att det bästa jag kan göra just nu är att, åtminstone börja på en YOU CAN DO IT-lista. Hur töntigt som helst, JAG VET, men ibland så jävla behövlig - som nu - när jag har något i princip oundvikligt framför mig och något skräckinjagande, jobbigt och både psykiskt och fysiskt tungt. Tänkte att jag skriver en spontan numrerad lista till mig själv, och att jag lika gärna kan dela den offentligt. För vem vet, kanske det någonstans finns någon som är i en liknande situation som jag just nu, som har en hel sommar av idel kaféarbete framför sig?

1. Det som för dig kommer att se ut som ALLT och verka som ALLT som i denna stund nu existerar, är för kunderna bara ett kafébesök och en liten del av dan. Om det blir en lite sämre stund av dan, så är det faktiskt inte ditt fel för du gör ditt bästa.

2. När nån kund är sådär sur och frånvarande, så beror det högst antagligen INTE PÅ ATT DU HAR GJORT NÅT FEL ELLER ATT UTBUDET ÄR DÅLIGT ELLER MATEN SKIT utan på andra, egna frågor som kunden går och grunnar på. Det här är så jävla viktigt för mig att komma ihåg. Allt handlar inte om mig! Ett kafé är ofta ett namnlöst ställe dit man går och tar en paus och försjunker i egna tankar.

3. Alla kaféer behöver faktiskt inte erbjuda buffé trots att de flesta förväntar sig det. Ta till dig ditt kafés koncept och lev efter det - tänk på att utan dig så hade det tamejtusan inte funnits några lunchalternativ alls på den här ön.

4. Priserna är höga - so what. Vi befinner oss på en ö i Skärgårdhavet, varorna har köpts dyra redan som det är och dessutom SKEPPATS hit med båt. Så vadå, tror nån att de ska få kaka till stadspriser så kan de väl ta och semestra i stan då.

5. Du behöver inte vara proffs på det du gör, huvudsaken är att du är dig själv och bemöter folk som de är.

6. När saker går fel och det är bråttom: Andas. Tala lugnt och försäkra kunderna om att du försöker fixa saken.

7. Försök göra regelbunden yoga och hålla dig något så när tvättad. Och försök hålla stället städat (yeah, right).

8. Det som inte är nödvändigt - låt det vara. Det som är nödvändigt - gör det.

9. Fira delmål, dvs ta en betydelsefull skål vid hälften av säsongen osv.

10. Låt inte det att du är trött/sliten/int fan sku orka/ gå ut över de närmaste, för de (i mitt fall J) går igenom samma sak.

11. Le, bara le. För hur dumt det än låter så blir man själv också på bättre humör om man bara orkar bemöta kunder med ett lagom gott humör. Grimasera och svära kan man sen på vessan. (Det här var nu egentligen en helt onödig påminnelse för mig som ler mot främlingar fastän nån skulle hålla på o hugga fötterna av mig. Och svär o grimaserar på vessan. Det är mitt liv, inte nån påminnelse. Dessutom ler jag alltid så mycket mer än jag tror så jag kunde lika gärna skriva "VAR SUR" till mig själv, det hade jag ändå inte varit inför kunder.)

Jag vill förresten omformulera punkt 11 totalt. Jag vill säga såhär: Du ler alltid lite större än du tror, så du kan vara mer saklig, mer sådär "lunchen är tyvärr slut." Du behöver inte hitta på femtioelva ursäkter till att det har gått så eller på andra sätt virra till situationen. Alla tar det egentligen bättre om du bara kort konstaterar hur saken ligger till: "Lunchen är tyvärr slut, men jag ska höra med kocken vad vi har att erbjuda." Ej heller behöver du flina upp dig inför folk som kort sagt inte förtjänar det.

12. Låter hemskt men - ingen fan är intresserad av hur du har det. Om du är trött och sliten och har varit öppen hela sommaren, inte fan är det av kundernas intresse. Snacka alltså inte om det om inte nån specifikt frågar och är intresserade av just den biten.

13. Om nånting går rent åt helvete (exempelvis Mili dör/vattnet i brunnen tar slut) - stäng, bara stäng. Kom ihåg det viktigaste. Fly fältet, ta hand om dig. Om det inte går åt helvete, tänk pengar (lol.) Vi går faktiskt här för att vi får lön för det, och lön är kiva. Lön är faktiskt bäst. Nästan lika bra som att förverkliga sig själv.

14. Tänk på hur mycket du lär dig om mänskor genom att få lov att möta så jäkla många typer per dag. Ta lärdom av blickarna du möter, kroppspråket, allt. Sug i dig det som en svamp, se till att minnas de personer som gör mest intryck, tillägg dina egna fantasier om dem. Sådär, du har ett liv.


No comments: