Monday, December 03, 2018

Varför är foliehattarna på G?

Jag har funderat lite på varför foliehatteriet tycks ha vuxit till sig och blivit mer aggressivt under den senaste tiden. Bara idag kan man läsa att "aggressiv silver- och antivaccinlobby ger sig på forskare, tjänstemän och journalister", samt att det påminner om religiös fanatism.
Jag skulle nästan påstå att detta ÄR ett slags religiös fanatism, då människan ju har en tendens att driva saker åt ett visst håll då man har känslan av att man håller på att bli lurad eller någon håller på att dra mattan under fötterna på en.
Så jag tänkte helt sonika dra till med en liten lista, som dessvärre är grundad enbart på mina egna antaganden. Passar ju bra till ämnet, liksom. Inga vetenskapliga grunder här, haha!

Orsaker till att vi ser så mycket huu-haa just nu:

1. Det osäkra politiska klimatet. Folk är vagt medvetna om att det fifflas i regeringen. Man kan inte helt sätta fingret på vad det är som är på gång, men känslan av osäkerhet leder till att man känner sig lurad och vill skaffa sig egna uppfattningar om saker och ting. Den bittra sanningen är ju att pengar som kunde användas till exempelvis sjukvård och skolor, istället hamnar på skatteparadis så att någon företagschef ska kunna göra ännu större vinster. EU-länder förlorar tusen miljarder euro varje år på grund av skatteflykt, Finland i miljardklass. Små företag har ingen chans mot storföretagen och DETTA i sig är ju en helt sjuk grej som jag inte förstår varför det inte talas mer om. Det är en orättvisa och en rätt skurkaktig operation som bara fortsätter utan några som helst ursäkter.

2. Global uppvärmning. Det här hör egentligen ihop med ettan, dvs osäkert politiskt klimat. Skräckscenariorna har målats upp redan, forskare skakar på huvudena och säger att det ungefär finns en liten, liten chans för människosläktets fortsatta framfart, OM VI AGERAR NU. Men så klart - varför skulle man agera? Det är ju viktigare att göra vinst, liksom.
Varma hälsningar, kapitalismen.
Hur som helst - ett osäkert politiskt klimat, kantat med farhågor, skräckscenarios och känslan av att gemene man inte riktigt får veta sanningen, breder ytterligare grund för antaganden, ovetenskaplighet och "nya idéer", dvs att människan vill återvända till nåt slags nyuppfinnande av sig själv.

3. Maten vi äter. Det är ju ingen överraskning att den nutida västerländska människan i princip är född och gödd på tillsatsämnen, konserveringsmedel och ond, bråd död i form av ekande skrik i slakthus, ändlösa rader av olyckliga kossor, medvurst och lördagskorv osv. Det är klart att man reagerar på detta - inte tusan är det meningen att vi ska äta det vi äter idag och därför ser vi ju femtioelva olika trender baserade på hälsohets dyka upp överallt. Eftersom maten vi köper från butikerna idag är fullproppad med gift och skit, ger det ju lätt en uppfattning om att t.ex. vaccin också är det - att hela samhällets ledning i princip är emot mänskosläktet i sig och försöker lura oss genom att förgifta oss och ja, chemtrails next.

4. Att sociala medier gör oss dumma i huvudena. Okej, det här är nu litet draget till sin spets. Kanske jag mer borde säga att sociala medier ger utrymme för foliehattar att förstärka sina idéer och röra sig på, men jag tror också att den här ständiga uppkopplingen förändrar våra hjärnor och vårt tänkande på något plan. Vi kanske tänker mer svartvitt nuförtiden. Man behöver inte grunda sina antaganden på fakta, utan grupptillhörigheten och ens egen identitet står i centrum. Diskussioner med människor sker sällan i avslappnade situationer då det finns tid för lyssnande och reflektion, utan på nätet är man hela tiden beredd på att bli arg och försvara sig mot det som man anser vara dårskap, oberoende på vilken sida av dårskapen man själv råkar befinna sig.

5. Bristen på religiösa sammanhang. Okej, det här ska man väl också ta med en nypa salt. Men vi är inte lika religiösa som tidigare, kyrkan har ju inte samma inflytande som förr. Och jag tror att människan tenderar söka sig till sammanhang som "ger svar på de stora frågorna", oberoende av vad det kan handla om. Religiöst tänkande finns alltså på nåt plan förprogrammerat inom oss, det tror jag verkligen - man behöver ju bara bli litet omtumlad, ta knark eller hamna i koma så har man fått syn på nåt övernaturligt ljus. Alltså kan denna övertygelse om vaccin, silvervatten och chemtrails bli oproportionerligt stor, som när folk börjar följa en religiös ledare.

6. Att vi har haft det så bra, så länge. Ja, det har vi. De generationer som har upplevt krig blir allt färre och jovisst, det finns en massa nya generationer som har upplevt krig på andra håll i världen och som också är här bland oss - men sysslar de med foliehatteri? I don't think so. Foliehatteri is a white thing, skulle jag villa påstå. Det här med att vi har det så bra hör också ihop med det minskade religiösa inflytandet i samhället, dvs vi gick mer i kyrkan när det var svält och panik, för då vänder man sig till Gud. Hade det kommit ett krig eller en katastrof som hade rört om i grytan ett par varv, så hade vi nog sett ett antal foliehattar stryka med och koncentrera sig på annat.

Dessutom:
Höger-nazivibbar och foliehatteri är ju nära besläktat på många plan, vilket också i sig är intressant. Många foliehattar är också Trump-anhängare, även om man kunde tro att foliehattar per logik skulle luta mer åt vänster. Men nej, tyvärr tenderar alla felaktiga antaganden att dras lite åt samma håll, och nu med alla nätforum och övertygelser som kan blomma fullt ut och utveckla sig i vilken riktning de har lust, så förvånar det mig inte alls att denna all white-panel i form av foliehattar, i sin totala okunskap också får idiotiska idéer om den vita rasens överlägsenhet.

Slutkläm:
Egentligen tror jag kanske att foliehattar och antivaccin-ivrare tror sig göra nåt slags revolution - dvs den som vi alla (i vänsterfalangen) väntar på. Jag tycker det är uppriktigt synd att revolutionen ska ske på att sådant här fjantplan när det finns så mycket vettigare saker man kunde revolutionera mot än vaccin. Vi kunde till exempel koncentrera oss på att revolutionera mot kapitalismen i sig och sätta ner foten för det här med att allt ska gå med vinst. Naturen går inte med vinst, och hör sen.
Till all tur finns det hopp, i form av en yngre generation. Sådana som Greta Thunberg kommer att gå till historieböckerna som the next Ghandi, dvs en av de där som fattade vad som på riktigt var på gång och vad som akut borde göras.
Om det blir några nya historieböcker, dvs. Det är upp till våra politiker.

No comments: