Friday, October 12, 2018

Posthumaniteten - det som en gång var mänsklighet och beskrev oss som art - det gäller inte längre

Som några kanske känner till om mig så är jag en obotlig speladdikt som sätter ner en massa timmar på bajs. Spelar inte med pengar, härrigud, det hade fått ödesdigra konsekvenser och jag är en fucking loser så jag spelar bara med tid.
Hur som helst så är jag med på Bingo Blitz mailinglista och där händer det ibland att de öppnar nya bingorum och man får personligt formulerade mail, som idag, då jag fick ett mail med rubriken "Are you brave enough, Lotta?"
Jag vet inte, blir alltid så full i fniss av de där mailen, av tanken på att man skulle ta dem på allvar, liksom verkligen fråga sig, att är jag tillräckligt modig? Tänk om de där spelen, eller de där mailen skulle syfta på det riktiga livet, om man verkligen hade behövt ställa sig den där frågan inför en riktigt svår uppgift, att är du modig, Lotta, är du det?

Dessa mail får mig att reflektera på världen som den ser ut sådär överlag och om vi har ersatt de riktiga utmaningarna och livssituationerna med sånt här inbillskt dravel. I våra liv finns ju verkligen få situationer som kräver riktigt mod av oss längre, så därför roar vi oss med fåniga spel och andra situationer där man liksom får minnas hur människan en gång var, då dess grundläggande egenskaper som mod, rädsla, styrka och så vidare, verkligen sattes på prov. Dataspel kan liknas vid skydiving och bungyjumps och vad det allt finns för adrenalinstinna aktiviteter - man liksom upprepar scenarion som nån gång i historien verkligen var verkliga för oss som art - nån hamnade hoppa ett jädrans hopp över en klippa för att rädda sin familj, typ.
Och det i sig, får mig också att fråga mig att lever vi i en post-humanity-situation där man är nostalgisk över varifrån människan har kommit (grottor och ständiga faror och beräkningar)? Där vi nu sitter i vår oändliga bekvämlighet med hela världens filmer radade i ett bottenlöst bibliotek framför oss, så känns det verkligen så, att det som en gång var mänsklighet och beskrev oss som art - det gäller inte längre. Vi behöver nya beskrivelser, nya regler. Typ människopotatis. Världsfördärvare. As. Ruttentönt. Storhetsvansinning. Egostropp. Filo-toomuchthinking. Meditationsbesatting. Totalfåntratt.

No comments: