Wednesday, February 07, 2018

Att spela för inga pengar - varför gör man ens det i första hand?

Det är på det viset att vi ska spela i Stockholm i mars med punkbandet och vi håller utan större framgång på att leta efter nåt svenskt band som vill spela med oss utan att få betalt. Vi hamnade i ett smärre internt bråk om pengar och värderingar, när det visade sig att de jag spelar med tycker att svenskarna är helt knasiga som vill ha betalt. Enligt de finska punkarna är detta borgarfasoner och helt oacceptabelt att de inte vill "understöda ett fellow finskt punkband genom att bara dyka upp", och jag kunde inte hålla käften den här gången - jag var tvungen att säga att milde tid, är det nu så konstigt om man vill slippa betala för att spela? De svenska banden bad dessutom inte om några astronomiska summor heller, ett ville ha 1000 kronor, ett annat 400. FYRTIO EURO. Jag vet inte vilken jävla deal vi finnar har gjort med den svenska krogen men om nu krogen inte kan punga ut 40 euro för ett lokalt band, så vet jag inte...
I Finland råder fortfarande en märklig uppfattning om att konstnärer och artister på något sätt förväntas ställa upp enbart av kärlek till musiken. Jag vet inte hur ofta jag har spelat gratis på olika ställen, bara för den goda sakens skull eller för att någon för mig helt obekant har frågat oss om det. Har alltid känt mig i minoritet då jag tyckt att det är lite underligt att man bara så godmodigt går med på att spela gratis överallt, ibland till och med inte ens för bensinpengar (fast då har jag rutit till).
Det verkar som om Sverige, likt man förväntar sig av ett land som hör till de största musikproducenterna i världen, så klart har kommit en bit på väg när det gäller uppfattningen om att musik självklart också bör betalas för. Så klart ska bands få betalt för att spela, och jag ser inte någon orsak till att det skulle vara annorlunda i punkscenen. Härregud, vi sätter ner vår fritid till att öva, vi betalar för instrument och gitarrsträngar, varför i fridens namn skulle vi sen underhålla gratis eller ens erbjuda oss att spela gratis någonstans?
Näpp, I don't get it men jag är väl bara en girig borgarbracka.

EDIT/FÖRTYDLIGANDE:
Självklart spelar man gratis i squats, vid välgörenhetsevenemang, på ställen där det är gratis inträde och personalen för övrigt består av frivillig arbetskraft. Självklart. Det verkar bara vara så svårt för somliga att begripa skillnaden mellan olika evenemang och situationer. En krog som tjänar pengar på att ett band spelar och därmed drar med sig en öldrickande crowd, ska och borde självfallet betala bandet för spelningen. Och det är på den här punkten som jag tror att Sverige skiljer sig från Finland. I Åbo har vi till exempel den helt imbecilla Turku Band Festival, som i princip innebär att krogarna tjänar pengar på att bands ställer upp gratis. Att man täcks kalla det här för en "musikfestival" är bara pissigt.
Alltså, att man ens ska behöva diskutera sådana här saker.
Nä, jag blir så trött.

No comments: