Thursday, April 27, 2017

Heliga listan!

Heliga listan! Jag älskar det här, precis vad jag behöver. Tack så jättemycket Liisa.

De här platserna är heliga för mig:
Helighet tycker jag dalar ner ibland vid nåt tillfälle, litet oberoende av plats. MEN visst finns det platser också. En plats som definitivt är helig är en skogsdunge nedanför sommarstugan på Vessö, där det om höstarna växer karljohanssvamp och där mossan är djupgrön och mjuk.
Här i Åbotrakterna är det heligt dit bakom Halis, där som hästarna är. Förstås.

Den här stunden i min vardag är helig:
Jag har inte nån sån!! Är det månne alarmerande? Ibland om kvällarna är det lite heligt när jag går ut med min hund, som igår när det var blå skymning och koltrastsång. När man känner att stunden är snäll och inte har bråttom, att det nog ordnar sig alltihopa och man är sin egen vän och går långsamt och lyssnar på stegen.

Mitt viktigaste andligets-krimskrams!
Tidigare gick jag en del med smycken som jag hade fått av exempelvis morfar eller farmor, föreställde mig att de bringade någon form av lycka i och med att deras förgångna själars närvaro på nåt plan kunde tänkas vara med och skydda mig. Men sen slutade jag i princip gå med smycken, så nu kan jag inte påstå att jag har något andlighetskrimskrams. Får man säga telefonen?! Ääh, jag är så sekulariserad.
När jag var tolv hade jag en lyckoamulett med en sten och andra grejer jag inte kommer ihåg vad det var som jag knöt in i en påse. Jag hade konsulterat Häxans handbok och visst lyckades jag ganska bra med den amuletten, när jag tänker på det. Fick till privatlektioner i musikteori med min absoluta favoritmusiklärare genom tiderna.


En andlig veckorutin jag försöker upprätthålla:
Jag lyckas inte upprätthålla några rutiner överhuvudtaget, så det är nog långt till de andliga veckorutinerna ännu, tyvärr.

Jag älskar när...
...jag är på gott humör, lugn i sinnet och allting ter sig självklart. Och att åka buss när det är riktigt tyst i bussen och kanske skymning, och jag har Mili i knät och den drar en lång hundsuck, det är skönt att åka och inget tvång på någonting.

Min minst heliga stund:
Då jag sitter och stirrar och är besatt framför dator- eller telefonskärmen. Då man riktigt känner hur muskeltrådarna i axlarna krampar till sig och allting ter sig klumplikt och vasst och överdrivet odrömskt.

Det här kunde jag vallfärda till:
Santiago de Compostela, vandringsleden. Den skulle jag villa gå ännu en dag. Kanske tidigt på våren, april eller nånting.

Ord eller tystnad?
Ord. Även tystnaden är ord för oss människor. Vi har bara ord.

Musik eller konst?
Alltså den här frågan!! Hade inte förutsett den och nu kom den som ett ämbar vatten direkt över huvudet. Här står jag som en dränkt häxa och håller upp med ett krokigt finger: MUSIK ÄR KONST, hörni. Det är ingen skillnad!

Musiktips?
Lyssnar just nu på soundtracket till Hamilton efter tips från en stenad Broad City-Ilana på Youtube igår. Musikal! Verkar lovande om man gillar den genren.

Ensam eller i grupp?
Ensam.

När jag ser upp mot stjärnhimlen en kall vinternatt...
...så slås jag av tanken på hur små vi är och att vi alla är fjärtar i universum.

4 comments:

liteskrik said...

Så härligt att läsa, tack för att du delar. Låter så sköna de där stunderna med hunden. Och voi lyckoamuletten! Vill minnas att jag också som barn läste häxböcker och längtade efter att ha hemliga påsar med bisarra ingredienser som skulle anknyta mig till större krafter och ge mig något, typ magiska krafter eller förmåga att klättra i svåra träd.

ponks said...

Haha! Ja, lyckoamuletten. Jag sysslade med ganska mycket häxkonst innan tonåren, när jag tänker på det. Allt är den där arma handbokens fel.
Läste dina svar först efter att jag hade skrivit mina och blev så glad när jag såg att också du funderar på Santiago-vandringsleden! Och inser (igen och igen) att jag på allvar borde ta itu med det där yogandet.

liteskrik said...

Jag har länge varit lite skeptisk till santiago-leden, inte fattat grejen (gör jag väl knappast helt nu heller) och tänkt att det är för turistigt. Men det är kanske ändå helt klokt att vandra en led som är väl beprövad om man är en sån amatör som jag. Och kan tänka mig att naturen är ganska häftig, och eftersom leden är i Europa så kunde man slippa flyga för att påbörja den. Den nordiska st- olofsleden är också en stark kandidat. Kan va tråkigare med klimatet, men de sku va lättare när det är närmare. Åh väl, kanske nästa sommar!

ponks said...

Det är kanske lite som med Kinesiska muren (hehe) - att vissa delar är mycket turistiga o andra mindre bevandrade. Läste nån simpel bok om en kvinna som vandrade nästan hela leden. Blev mycket inspirerad!