Monday, May 02, 2016

Det icke-existerande systerskapet


Jag såg igår på Temptation Island Suomi (jaja, fråga mig inte om mina tevevanor) och fann en orsak till varför det kan vara så svårt att hävda sig som feminist i Finland. Finländska, "vanliga" unga kvinnor tycks ju inte i grunden respektera varandra och försvarar inte varandra mot påflugna och elaka män, vilket jag tycker att är alarmerade. Det här är nu bara två exempel från ett avsnitt och kan alltså inte ses som nåt enhetligt material att dra slutsatser från, men tycker ändå att exemplen är ganska talande:

Scenario 1:
En burdus och full man håller på och tafsar och kramar om yngre tjejer som antingen lojt går med på att bli omfamnade eller rent ut sagt säger att "älä koske" eller "älä heitä mut uima-altaaseen". Det är frågan om sexuellt ofredande i högsta grad, karln går omkring och tafsar och kletar, men det anses nu tydligen vara helt okej för att det är i teven och således under ordnade förhållanden, heh. Dessutom är tjejerna, i det här fallet, singlar – det är männen som sällskapar. Tjejerna har alltså som bekant i detta programmets vrickade karaktär, "till uppgift" att förföra de upptagna männen – vilket så klart leder till att vissa av männen tar sig friheter att tro att de får lov att göra ungefär vad som helst, för en singelkvinna kan ju tamejtusan inte säga nej.
Nå väl. När tafsarens flickvän på video ser vad hennes pojkvän sysslar med, säger hon ungefär: "No, ei siinä mitään, han går nu bara omkring och kramar folk." Det bisarra här är alltså att hon INTE SER hur obehaglig han är, INTE REAGERAR PÅ att en annan kvinna uttryckligen säger: "ÄLÄ KOSKE" åt honom. Hon bara fokuserar på de obskyra gränser som hon och han har satt åt varandra i förhållandet, och så länge han bara kramar så är det liksom okej.

What?!?

Scenario 2:
En annan burdus och full karl håller på och gormar och väsnas högljutt om hur idiotiska och uttryckligen dumma i huvudet singeltjejerna är när nån inte tycks förstå poängen med nåt spel. "Vitun ämmät, ei taju vittu mitään" (dumma käringar, fattar ingenting) ropar han, o i den stilen.
När hans flickvän får se videon av sin pojkvän som högljutt skymfar andra tjejer, säger hon: "No ymmärrän kyllä, ne ovat varmaan aika tyhmiä" (jag förstår nog, de är ju säkert ganska dumma i huvu).

!!!!!!!!

Förstår ni varför jag är så upprörd? Det handlar om två situationer i vilka män beter sig rent oacceptabelt, förnedrande och vidrigt mot kvinnor. Och andra kvinnor som SER det och TYCKER ATT DET ÄR OKEJ. Jag ser en jävla kris här, en riktig, stor, bisarr jävla kris som jag inte riktigt har fått något såhär konkret exempel på tidigare, men Temptation Island levererar tydligen. Hur kan nån nånsin drömma om att män ska respektera kvinnor, om de inte ens själva gör det? Jag blir så jäkla, jäkla ledsen.

2 comments:

walopää said...

Jag tror att "reality" och underhållningselementet har det i sig, att göra folk oempatiska och osolidariska. Och bidrar till spridandet av såna attityder i samhället, tillomed.
Jag tänker tiden när Big brother o Robinson kom, nittiotalet. Vi var då många som tyckte grundidén var oetisk i båda.
Torris, tyckte många. Men ändå ser jag utvecklingen.

ponks said...

Det kan hända - har inte tänkt på det.. kanske det är tävlingsinslagen som gör det i så fall? Reality-tv har ju oftast nån form av tävlingsanda och tävlingar gör ju som känt alla människor kuckuga.