Tuesday, March 08, 2016

Korsstygn och Sale

Två helt vitt skilda saker som förbryllar mig just nu:

1. Cross-Stich World (Facebook-spel)
Jag är ju, som ni vet intresserad av spel. Ja, intresserad på det sättet att jag blir stirrig och bitsk om jag inte får spendera halva dan genom att se pärlor blinka till på skärmen eller bokstäver kombineras i intrikata mönster – så är det. Men nu ska vi inte tala om addiktion. Det är det här spelet som förbryllar mig. En broderisimulator, eller vad man nu ska kalla det. Har inte testat det, men idén är så knasig: "Enjoy doing cross-stich patterns on your computer without threading a needle or risking a pricked finger." Yeah, more like "Enjoy sitting in front of your computer with the illusion of getting stuff done while you're actually doing nothing".
Det här tycker jag att är ett utsökt exempel på "idealisering av teknik" – vet att det finns nåt bättre ord för det men kommer inte på det just nu – men det här fenomenet dykte upp nån gång när tekniska prylar började bli på modet (typ 60-talet) och man började tycka att en grunka som går på batteri alltid är snäppet bättre än en mekanisk grunka utan ström, även om så naturligtvis inte alltid är fallet. Ett annat bra exempel på detta är en batteridriven parkeringsskiva som min pappa fick till julklapp av sin kusin. Berätta för mig nån på vilket sätt en icke-batteridriven parkeringsskiva är dålig? Nä, jag tänkte väl det, parkeringsskivan är bra som den är. Men om man vill krångla till det kan man tillverka en parkeringsskiva med batterier som vet när du parkerar och självmant ställer in sig som om det var en egenskap man var ute efter i en parkeringsskiva. En total nonsenspryl, om ni frågar mig. Så att bästa Cross-Stich World: det är inte alltid så att det blir roligare och bättre om man gör saker på datorn.


Nåja, så till grej nummer två, ännu mer deprimerande.

HUR tänker man här? Ett originellt matställe i äkta Kaurismäki-anda, funnits på samma adress sedan sextiotalet, får inte förnyat hyreskontrakt eftersom fastighetens nya ägare, TOK, har bestämt så. Istället ska restaurangen få ge vika för en *trumvirvel* Sale! Vilket, ehm TOK-igt beslut, får man minst sagt säga. Jag säger bara, att folk som gör beslut i den här andan, de gräver sin egen grav, de gräver det här landets grav, de fattar fan inte vad de håller på med. Att etablera en restaurang i den här kalibern och med den stämningen innebär årtionden av hårt arbete och förtroendeskapande mellan kunder och ägare. Det kommer inte att dyka upp nån liknande restaurang under de närmaste tio åren, jag lovar.
Jag förstår mig inte på dessa tider, då man å ena sidan braskar för finska värden och att bevara Finland finskt, samtidigt som man inte förstår enkla saker som värdet av att bevara sånt som verkligen visar exempel på pur finskhet. Vad tror man sig att en sån där Sale kan åstadkomma just där? Vad är det för marknadskrafter som styr så till den grad att ett sånt här beslut kan gå igenom? En sån här restaurang är i längden värd mer än vad flera Sale-butiker kan tjäna ihop på flera år. Men man ska ju inte tänka långsiktigt heller nåt mer, man ska köra hårt bara, i full fart mot branten.

4 comments:

M. Lindman said...

Vidrigt jävelskap! Kedjorna har en sån enorm makt i den här stan. Kultainen hirvi är, som du säger, ett ställe med anor. Sånt där enkelt lunchställe & bar - dessa börjar försvinna. Mina föräldrar var kultainen hirvi-fans, såklart.

ponks said...

Ja det är för jävligt! Man skakar på huvudet.

walopää said...

Man borde ordna en demonstration

ponks said...

Jag inser nu att jag hela tiden har trott att det här handlade om Tähti-baari! vet inte ens vad kultainen hirvi är för ställe, men hoppas min beskrivning blev något så när rätt ändå. Pinsamt!
Men jo, demo eller namnlista vore på sin plats.