Wednesday, September 02, 2015

Münchens centralstation som förebild

Jag vet att det här är en konstig fråga men...
varför placeras inte flyktingarnas mottagningscentra mer i centrum av städerna? Ja, jag vet förstås en del av svaren själv redan; det skulle äventyra gator, verksamhet, butiksbusiness och stadsplanering, föda kaos och ostruktur och allt det där som man ANTAR och TROR att skulle hända. Men det finns egentligen inga konkreta bevis som skulle tyda på att flyktingförläggningar i centrum skulle måsta innebära nånting negativt.

Jag tycker att de där mottagningsplatserna blir så abstrakta och handgripligen långt ifrån en, när de finns nånstans i PANSIO till exempel. Och jag undrar, att finns det en annan slags plan och en tankegång bakom att placera dessa ställen utanför städerna – vill man skyffla problemet åt sidan så att vi finnar ska kunna låtsas om att det inte finns? Lite som att de hemska bilderna ska stanna i teverutan, och nu när hemskheterna har kommit inom landsgränserna, så fortsätter man skuffa undan dem så att de flesta förhoppningsvis inte ska behöva veta av dem.

Bild från Focus.de
Såg en artikel från München, min tillfälliga hemstad i ett år förlängesen. På centralstationen har nu tusentals flyktingar samlats i väntan på att åka vidare nån annanstans. Jag kan så bra föreställa mig hur det där händer där, hur det liksom faller sig helt naturligt att flyktingar samlas på centralstationen och att folk sen för kläder dit och hjälper, fixar tillfälligt boende och vad dom nu hittar på. Jag åkte ofta till Münchens Hauptbahnhof för att köpa en semla med pumpakärnor och sen bara hänga, kolla på folk, läsa tidningar och slattra – det här har nu inte nånting med något att göra, men jag vill bara försöka fånga en stämning och en känsla som bara "är rätt" där på stationen; som får en att villa hänga på en allmän plats för att den är välkomnande, på nåt sätt. Därför ter det sig liksom inte konstigt att det är helt okej att centralstationen just nu också blir en samlingsplats för flyktingar.
Och jag vill annars också understryka hur rätt Tyskland gör i allt just nu, hur Tyskland har förmått bli ett sånt exempelland i den här härvan, utan att nån kunde förutspå det. Det verkar bara som att man i Tyskland förhåller sig mest mänskligt, mest naturligt och mest självklart till den här katastrofen. Kan bara föreställa mig vilket ramaskri det skulle bli i Finland om flyktingar i stora mängder skulle börja hänga på Helsingfors centralstation. Myndigheter, poliser och lokala dårar skulle kopplas in på nolltid, liksom. Det skulle måsta "sopas rent" av nån outgrundlig anledning. Tur för oss finnar att vi ligger så pass i norr och i utkanten att få ens vill komma hit.

Ja, om nån missade poängen med den här texten, så var den alltså att jag gärna hellre hade haft flyktingarna mitt i stan, så att det 1. hade varit lättare att konkret gå dit och fråga om man kan hjälpa till på något sätt och 2. så att deras situation skulle vara nära inpå, till allmän påsyn, så att vi liksom förstår vad som händer här och nu i vårt land, istället för att de flesta bara ser tidningsrubriker och nyhetsrapporter.

2 comments:

Be Nordling said...

Alltlså du har rätt i att det skulle vara mycket bättre på många sätt. Men jag tror att svaret på den första frågan ändå bara är det tråkiga att 1) man tar till befintliga utrymmen som står lediga och 2) det är mycket, mycket billigare ute i periferin än inne i centrum. :/

ponks said...

Men det finns ju lediga utrymmen mitt i stan också, tänkte jag. Forum till exempel. Fast ja, det blir så klart billigare ut i periferin. Tänkte jag faktiskt inte på.