Saturday, September 19, 2015

Människor och djur

Jag tror och misstänker att jag har skrivit samma sak tidigare, men bara för att det är så viktigt och inte får glömmas bort, måste jag skriva det igen. Hur tokigt är det inte att vi har zoon och håller djur i bur, när det egentligen borde vara VI som bor på zoo eller sitter i bur, medan djuren skulle få vara fria? Menar bara, att en människa som skulle få ett begränsat utrymme med tillgång till mat (och okej: internet) ofta skulle vara helt jädrans tillfreds. Ett djur behöver å andra sidan få röra på sig och uppleva för att vara nöjd. Exempel: en hund blir oftast glad när den märker att det blir dags för promenad, medan vi mänskor kanske hellre hade stannat hemma på soffan om vi hade fått välja. Vi kan ju uppleva vår frihet i våra huvuden. Så det är nog höjden av orättvisa när vi låser in djur bara för våra fritidsintressens skull. Hemska saker.

Frågor som återstår: har djur en inre tankeverksamhet, ett inre liv, dvs kan de kanske gestalta nån form av frihet i sina huvuden? I så fall är kanske inte zoo:n och burar fullt så obehagliga som man tänker sig (föreställ dig råttan som sitter i sitt 50 kvadratcentimeters hem och är zen).
Är det egentligen inte så att människor egentligen, ursprungligen tycker om att vara fria och utomhus, men vi har inavlats och förlorats så till den grad att vi hellre väljer soffan framom en friluftsdag?
De här sakerna tål att tänkas mera på.

No comments: