Sunday, April 19, 2015

Dagens Finland

Idag, såhär på riksdagsvalsmorgonen vill jag bara konstatera en sak. Medan människor kämpar för att överhuvudtaget kunna existera och sover på madrasser gjorda av ihopknycklade kläder, lyfter vissa riksdagsvalskandidater mellan 50 000 och 60 000-tals euro i kampanjbidrag. I KAMPANJBIDRAG! Detta handlar alltså inte om pengar som ens gör nåt konkret, detta handlar om fucking reklampengar. Och så säger man att "det inte finns resurser" att fixa ordentliga härbärgen åt romer, ordna mat och så vidare. Om man tar och dividerar 60 000 med 12 får man en 5000 euros månadslön, vilket sådär grovt delat blir ungefär 166 euro per dag. Jag hittar spontant på ganska många saker jag hade kunnat göra för hemlösa människor för 166 euro per dag under ett års tid. Det hade blivit ganska många kikärtsgrytor kokade, en hel del madrasser och sovsäckar inköpta. Hade man satt en del av pengarna på att hyra nåt uppvärmt så hade det fortfarande blivit pengar över. Det här är det Finland vi dagligen lever i. Just telling.

6 comments:

M. Lindman said...

Jepp, uppseendeväckande. Läser förresten i Hbl att det mest är vänsterförbundets o grönas kandidater som redogjort för varifrån kampanjpängarna kommer, medan samlingspartiet o sfp mörklägger i det här skedet.

ponks said...

Säkert från oligarker och Dubai, haha. URK vad cynisk och arg jag håller på att bli.

M. Lindman said...

haha, jo, och då blir det bara att dra fram med oligarkerna & Dubai sen, vad är det, två månader efter valet då det hela enligt lag ska redogöras.

Men jo, fucking reklampängar.

ponks said...

Läst på min FB-feed idag, av en sån där "vanlig veijari":

"Äänestyspäivä. Puoluekarsinnassa jäljellä kolme. Ehdokkaasta ei hajua. Nyt pitää miettiä, meneekö ääni vähiten huonolle puolueelle vai taisteluun kepu-demari -ankeuttajaa vastaan."

- "Sä olet Turkusta. Maalainen ja maalla saa äänestä keskusta puolue.
3 hrs · Edited · Like

- "Joo, siellä Itä-Suomessa tuo käy päinsä, mutta täällä varsinaisessa ei...joku roti."
Toki, katson aina mieluummin kesk & kok -settiä kuin punamultaa..."
3 hrs · Like · 2

- "kok settiähän katselee aina mieluusti.
2 hrs · Like

- "Kunhan Persut ja Vasemmisto pysyvät ulkona.
2 hrs · Like · 1
Att. Jo... Nu röstar folket (fel), sen klagar dom (lite) på hur pengarna har använts, den glömmer dom, sen röstar dom (fel) igen. Alltså jag vill flytta!!!

ponks said...

Ovanstående hade nu inte så mycket med inlägget i sig att göra, men blev bara så uppgiven och arg när jag såg det där; "Kunhan Persut ja Vasemmisto pysyvät ulkona." Varför?! Och att slå Persut och Vasemmisto i samma smäll, sådär som att dom båda vore "lika illa". Varför vet inte folk vad dom pratar om?

M. Lindman said...

Jo, en sån där slentrianmässig och helt och hållet i eget-bo-kakkande släng från kokoomussare mot Sannfinländarna - jag får fan väldigt väldigt lite känslan av att de här människorna som motsätter sig Sannf. på riktigt bryr sig t.ex. om en antirasistisk värld.