Sunday, February 01, 2015

I love Lonttis

Idag när jag vaknade och såg ut genom fönstret så var det nån slags orienteringstävling på gång. Först tänkte jag bara att det var nån löpare som var så ivrig att hen hade ett tävlingsnummer på sin träningsjacka för att påminna sig om vilken stjärna hen är, men sen kom där än tre-fyra likadana efter varandra. Vid tågbron hittade vi en vit-orange kontroll och där hade också två fyllon med rollator slagit sig ner på första parkett, det var en sån bedårande kontrast mellan löparna som flämtande bromsade in vid kontrollen och sen fyllorna som halsade Finlandia-vodka intill och bråkade om vilken gata som nu sen egentligen är den där Lonttisvägen "se on se pitkä suora joka alkaa ihan tästä". I love Lonttis.

4 comments:

walopää said...

Undrar bara varför ett vackert område ska ha ett så anskrämligt namn. Namn kostar ju inget liksom, så varför inte drämma till med skönhet och poesi.

ponks said...

Jo, Lonttinen/Lonttis. Man undrar ju hur det har blivit så? Men jag har nu på nåt sätt vant mig vid namnet så jag hör o ser inte det fula längre.

walopää said...

Måste kolla upp; det har tydligen hetat så (Lonttinen) sedan 1300-talet, som en av tre gårdar i Raunistula, som var finskt från början trots att svenskan dominerade i Åbo. Då kan man på sin höjd kanske knorra om den svenska översättningen av namnet som säkert är mera modern än så.

ponks said...

wow, 1300-talsanor till och med! så spännande med stadshistoria. förstod att nån spårvagnslinje till och med har gått rätt igenom här..