Tuesday, May 13, 2014

Fattig och vegan - går det?

Har länge tänkt och övervägt om man borde ta steget från vegetarian till vegan, eftersom det ju vore det absolut vettigaste med tanke på ALLT (orkar inte specificera, om det är nån som inte fattar, läs t.ex. detta). Det enda som i princip har hållit mig från veganlivet är min kärlek för mjölkchoklad och ost, samt - vad jag har betraktat som en skälig orsak - min ekonomiska situation. Men nu har jag börjat tänka att man nog säkert kan leva någorlunda ekonomiskt som vegan i varje fall. Man behöver ju liksom inte köpa färdiga sojabullar eller frysta falaflar varje dag - och sojaprodukter borde man överlag också undvika, eftersom en massa regnskog lär skövlas för enorma sojaplantager som sen kossorna i sin tur ska äta, etc etc; det finns ju så mycket som det bara är totalt fel att göra/köpa/idka i dagens värld.
Googlade "fattig vegan" och kom in på en ÅA-blogg, som var rätt så hoppingivande (förutom att den nämnde GoGreen-salladsmix, som om det var en vardaglig grej att köpa för en fattig människa, liksom. Såna där färdiga nötpåsar är en lyx jag unnar mig en gång i halvåret, bara som exempel.)
Hittade en annan veganblogg som verkar vettig och full med idéer. Även denna verkar nyttig, gillar konkreta förslag.
Tror attan jag ska slänga mig vegan i juni eventuellt. En månad är en bra testperiod.

9 comments:

Jenny said...

Det där vegomatsedel.se var ju jättebra! Ska följa dem på twitter.

Klarar inte själv av att bli vegan, iaf inte just nu (har noll inspiration att laga mat, men det går i perioder). Dessutom ogillar jag starkt att bli så besatt av mat som jag måste bli för att lyckas byta livsstil helt, och gillar inte att krocka med andras matvanor pga en egen diet (t.ex. att besöka svärföräldrarna skulle ju innebära att jag inte äter något alls? Eller typ äter gurka bara. Kanske en överdrift... men bara en liten).

Är istället en av de där som bara försöker dra ner på totalt onödig köttkonsumtion. Man behöver ju inte kött på precis allt, och inte ens varje dag. Och det är en relativt enkel manöver att ta bort kött lite här och där, i jämförelse med att t.ex. sluta äta mjölkprodukter, vilket skulle orsaka en enorm chock för mitt 36-åriga ingrodda system (har testat mjölkfria perioder förut pga hälsoskäl, men det har varit pest och pina och inte haft någon större effekt på hälsan heller).

Men ja tack till bra vegomattips!

ponks said...

Jo jag förstår - har samma, att man inte vill "vara till besvär" med sina matvanor - o inte vill jag göra nån större grej av matvanorna eller matlagning heller för den delen (är oftast rätt så ointresserad dessutom).
Men jag tycker att man måste skilja mellan egna etiska val och artighet; dvs att man väl kan äta en bit kött av artighet hos främmande eller svärföräldrar snarare än att göra alla pinsamt berörda genom att säga att man inte äter det här och det där - o sen kan man hålla sig till sina egna dieter och funderingar på vardagen. Det är ju ändå ens inköp som räknas, tycker jag.

Dessutom är det ju redan bra att bara dra ner på sin köttkonsumtion - vem har sagt att man liksom måste byta livsstil totalt och helt o hållet?

Ja, jag har också svårt för tanken på ett liv utan mjölkprodukter... väldigt svårt faktiskt. Men tänker att det nog kunde gå. Med kokosmjölk och rismjölk o sånt där... om de där rismjölksgrejerna bara kunde gå lite ner i pris :)

Be Nordling said...

Rainbows sojamjölk t.ex. är ju österrikiskodlad soja. Och billigaste sojamjölken får man faktiskt från Vegekauppa på Porthansgatan! Grönsaker från torget, torrvaror (sojastrips, glutenmjöl, kikärtsmjöl, linser, bönor od. annat som fås billigt från Vegekauppa och "etnobutikerna"), ekocirklarna har ibland förmånliga grejer, tofu&kokosmjölk&nudlar från kinabutiken... I min erfarenhet går det utmärkt att leva billigt som vegan :). Det tar ju en stund innan man hittar olika grejer och varifrån man kan skaffa dem. Men fråga vicken vegan som helst så kommer det nog en lång rad tips >:o

ponks said...

Jag tänkte faktiskt, att jag skulle höra med dig för du har just säkert koll på sånt där var man får förmånliga grejer och vad som kan vara bra att ha, etc. Så tack! Vegekauppa, t.ex. har jag aldrig besökt. Där ser man.

walopää said...

Jag tycker det vore värt besväret att fundera på hur man kan låta bli att äta kött eller djurprodukter överhuvudtaget och känna efter på vilket sätt man kan säga det med kärlek till den som bjuder hem en på middag.
Kanske får man i vissa fall ha med sig maten själv, men det är det väl värt?

Om man säger t,ex: det ska bli jättekul att träffa er o njuta av ert sällskap. Nu för tiden äter jag på det här sättet. Hur kan vi göra för att alla ska känna sig bekväma? Ska jag ta med min egen mat, kan vi laga nåt tillsammans till middagen eller vad tycker ni?

Man kan ju inspirera andra också genom att visa vad man äter. Tex raw food efterrätter brukar gå hem strålande (inte så billigt dock, eller har någon tips där?)

ponks said...

Fin tanke det där med att säga det med kärlek, tycker ändå det är svårt. När jag var yngre hade jag inga problem med att öppet redogöra för mina ideologier och vägra lammsoppa, men nu ids jag bara inte längre (och det har säkert också att göra med att jag ofta äter så pass dåligt att jag faktiskt mår rätt bra av lite lammsoppa :O).
Däremot tycker jag att man här hemma sen om man själv har nån form av bjudning, kan passa på att servera bara veganmat, till exempel. Kan just vara ögonöppnare för många.

ponks said...

Och jaa - säg nån hur man äter raw food billigt i Finland! Känns som att man borde flytta till Filippinerna eller Madagascar för att fixa det.

Be Nordling said...

Måste säga att det aldrig fallit mig in att man inte skulle kunna säga att man är vege - om man nu en gång är det så är man det. Eller så är det för mig i alla fall utan krusiduller. Men jag håller med walopää där, man kan ofta göra det smidigt och fråga om man ska ta med nåt eller koka ihop o så.

Ännu på tal om billigt så tänkte jag dra igång en litania om gratismat men det är ju du expert på. Fast just kirskål vågar jag mig inte på mer efter att ha läst att man kan förväxla den med nå sprängört..o.O
Nåjå men sen så nötter är kanske inte så billigt men frön & jordnötter får man desto förmånligare, funkar bra till olika pastejer&pålägg också, tex tartex...
:)

ponks said...

Jo, måste sluta fega och vara till lags. Nåt som kommit till mig på äldre dar, haha!
Men alltså, har inte sprängörten helt annorlunda blad? Så ser det ut när jag googlar i varje fall.