Sunday, March 23, 2014

Varm yllesocka och standardpizzan

Bilden stulen från nätet men från samma restaurang
Idag ska jag berätta att jag har besökt en restaurang som gjorde mig så besviken att jag nästan ville gråta. "Authentic Mexican food" utlovades, men maten var smaklös, oinspirerad och tråkig, till och med riset var överkokt. En stackars servitör försökte hålla ett trött leende uppe. Jag beställde vegetariska tacos och fick två blöjvarma tacobröd med paprika, ananas och zucchini. Smakade som en varm, uppblött pappskiva med gelébjörnar på. Paprika är för övrigt en så otroligt tråkig ingrediens att använda sådär som stekt pålägg. Hör till den legendariska trion "paprika, oliver och champinjon" som utgör standardingredienserna på den vegetariska turkpizzan. Har aldrig förstått varför alla vegepizzor ska ha just paprika, oliver och champinjon på sig. Det finns väl massvis med andra grönsaker att välja mellan? Vad med majs, ärter, bönor, tomatskivor, rödlök, nån form av ost, spenat? Varför ska alla ha samma pizza? Nä, det är som att alla som får för sig att syssla med mat på professionell nivå i Finland, tycks utveckla nån form av fel i huvet, sakta men säkert. Antingen börjar dom servera pappskivor med stekt paprika eller så koncenterar dom sig på att utvinna björkextrakt och skapa en minimal glassportion som heter "kevät". Det är så sorgligt när ingredienserna finns, men inte kunskapen om vad man kan göra med dom. Man sitter där och suckar och slevar i sig, säger att "juu, kyllä maistui" när dom frågar hur det smakade och inte hade man ju ändå kunnat klaga eftersom man ju trots allt har ätit upp allt som fanns på tallriken.

2 comments:

M. Lindman said...

Mitt i prick! Gelébjörnar... Det där med vegepizzorna har länge molat i mig som ett av livets större mysterier. Denna uttjatade trio. Utifrån dessa ingredienser föds vanligen en pizza som är både vattnig och tråkig.

h pizzakonnässör Lindman

ponks said...

Jo, jag har också som sagt länge undrat över paprika-oliv-champinjon-trion. I tiderna alternerades champinjonen med kronärtskocka, såna där på burk. Tala om långsökthet. Funderade om det är så att dessa tre är de billigaste av grönsaker man kan få tag på? Antagligen är det nåt sånt. Även om varken paprika, oliv eller champinjon växer i Finland. Äckliga marknadskrafter styr våra pizzor.