Monday, February 17, 2014

Mer om ljudmän

Har funderat mer på ljudmän hela dan och hur många spelningar som har varit dåliga till stor del på grund av att det har suttit nån klant bakom spakarna. På en festival i somras var där en som hade sin flickvän med, som konstant satt och hånglade, som var i fyllan, som inte bara rent ut sagt förstörde vår spelning utan också alla andra bands som spelade på samma scen. Han hade inte packat ihop grejerna ens efter att festivalen var slut utan bara stuckit vind för våg, hörde jag efteråt. Säger en hel del om vad det är för mänskor som har hand om ljud ibland.
Har mer eller mindre kommit fram till att det inte finns nån form av "kvalitetskontroll" på ljudmän för semibra band (som vi) – det är alltid bara att hoppas att typen är snäll, att han lyssnar, att han har nån form av grundkunskap och att han är någorlunda villig att samarbeta. Man vet seriöst aldrig vad det är för typer som har hand om ljudet inför nån spelning och ärligt sagt, så oftast verkar dom inte bry sig så jäkla mycket om att få till ett bra ljud heller. De gånger då man råkat på en dedikerad ljudman som tar sitt arbete på allvar, är intresserad av att veta vad för slags ljud man vill ha och som till exempel frågar hur man brukar ställa in nivåer för dragspelet (för det är inte så jäkla enkelt med dragspel – och inte så fruktansvärt många som spelar det heller, tills vidare) så har man ju hoppat i luften av glädje. Och det är ju inte så det ska vara – som att gräva i sanden efter guldkorn då man förväntar sig nånting som borde vara självklart. Okej, vi är verkligen inte så jäkla duktiga själva, men inte förtjänar vi ju att bli behandlade som piss för den sakens skull heller.
Faktiskt så har ljudet alltid blivit mer hyfsat då det varit nån som bara har fått en ljudanläggning och inte haft en aning om vad man ska göra med den – nån som hjälplöst står och säger att hen inte alls vet vad man ska göra. Tänk hur lätt det går att lära nån som vill lära sig nånting, liksom. Sen att lära nån 30+karl som anser sig kunna allt som finns att kunna om ljud och mixning nåt nytt – försök det. Bara testa att berätta nånting för honom. Kolla om han lyssnar. Be honom upprepa vad du just sa. Ett skojigt experiment bara, säger mycket om vår samtid.

No comments: