Thursday, December 19, 2013

6 etiska gåvoidéer

Pga en allmän känsla av livsbejakande och en "we will survive"-anda ska jag idag skriva om något annat än mig själv. Ute i tid som jag alltid är, så ska jag rekommendera några alldeles fenomenala julgåvor, eller annars bara gåvor, som man kan ge/köpa åt sig själv eller åt nån annan om man så vill.

1. Det här låter nästan för bra för att vara sant. Adoptera en HJÄLTERÅTTA för 60 euro/år! Apopo tränar råttor till minröjare. När man adopterar en sån här råtta får man följa med hela dess träning fram till fullfjädrad minröjningsråtta. (Adopterade en råtta till min bror i hans namn. Tänkte att om han med jämna mellanrum får höra om M-råttan som jobbar hårt, så kanske det smittar av sig...?)

2. En annorlunda gåva är Kyrkans Utlandshjälps program. Man kan bland annat bidra till att hjälpa kvinnor i u-länder att utbilda sig och få ett yrke, man kan köpa en get, eller bara skicka ett enkelt kram-kort till en vän för femton euro.

3. Solidaarisuus.fi har många donationsmöjligheter för den som kanske inte vill hjälpa till i kyrkans namn (vem vet). För 15 euro kan man t.ex. ge sju kilo sesamfrön till Somalia.

4. Donera 50 euro till Ett Rent Östersjön och få ditt (eller nån annans) namn ingraverat i en metallplatta på Busholmen i Helsingfors. Bli ihågkommen som en do-gooder, forever (or as long as the earth lasts).

5. Ge en gåva till naturen via WWF. Bidra med valfri summa till arbetet att skydda den utrotningshotade snöleoparden eller saimenvikaren genom att skicka ett kort till en vän.

6. Skriv julbrev till politiska fångar. Ok, det blir väl nyårsbrev i det här laget. Nyårsbrev är väl nästan ännu roligare att få?

3 comments:

M. Lindman said...

bra lista! god jul på dig!

walopää said...

bra lista men ska man nu behöva få en platta så fort man ger 50 euro. men det är väl bättre så än att man inte ger alls. dom där råttorna hade jag inte hört om, de är ju super! anars också, bra påminnelse om att de här möjligheterna finns!

ponks said...

jo jag tycker också det är hur töntigt som helst med den där plattan, därav min småsarkastiska ton.