Friday, August 23, 2013

Fyndiga malmöiter

Ibland när jag har tråkigt så brukar jag gå in och smygläsa på mina svenska vänners vänners FB-sidor. Varför? För att dom är så jäkla snabba i käften. Och FYNDIGA. Man ter sig själv som en jäkla blekfis i jämförelse. Inte undra på att jag satt tyst i 2 år medan jag bodde i Malmö. Dom drog in tiopoängare HELA TIDEN. Om jag skulle försöka på att säga nånting så kände jag mig som Toffe Taxell som försöker dra ett skämt. Tystade fort ner mig själv.
Hör bara på det här till exempel, random exempel från folks statusuppdateringar och kommentarer:

"–Jag ska köpa ett strykjärn. Vad är det för skillnad på dem? Varför kostar vissa strykjärn 90 kronor och vissa 800 kronor? Behöver jag en justerbar ångpuff? Vad är en justerbar ångpuff?
–Ångpuff, guldbeläggning på strykytan, självlysande sladd, pausfågel och distknapp, det är minimum vad du behöver."

"Förkyyyyyld. Måste sluta äta tuggummin intryckta i bussäten."

"Grolsch Block Party är typexemplet på borgerlig kulturpolitik: kulturen ska till huvudsak finansieras av företag, och det som dessa företag tänker att de kan tjäna pengar på styr kulturutbudet.

–Saker kostar pengar och ska finansieras men det här är som en inverterad julgran, istället för att Grolsch är pyntet i granen som är själva händelsen, så är händelsen ett slags dekoration för granen som är Grolsch."

"Börjar man en krönika med detta: Jag äger inga gummistövlar, inte sedan mina gröna Hunters blev stulna utanför min köksdörr i trädgården i Notting Hill för några år sedan, då är man sämre än Hitler.

–Lokko, nuförtiden ett skämt till musikjournalist. Skriver mer om märket på hans skor än artister.
–Har han nånsin lyckats?
–Han lyckades lura en hel nation att Dexys Midnight Runners är bra."

Jaja. Texten och metaforerna rinner ur dom bara. Undrar om det beror på att man talar svenska överallt, hela tiden? Det finns rum för språket att utvecklas, liksom. Eller nåt. Ska inte gå in på det.
Nu återstår frågan: är det fritt fram att stjäla andras Facebook-skrivelser till serieteckningar? Vad sen om dom märker det? Blir dom förbannade eller smickrade?

2 comments:

walopää said...

jag tror inte du kan bli stämd om du knycker folks fb grejs, men det är kanske enklare att fråga?

Det där sista om lokko var bra, jag blev så himla störd på nån radiosändning där han o kristian luuk diskuterade barnvagnsmärken "en barnvagn är ju lite som en cykel alltså, det är ju inget lätt val för man vill ju att den ska passa ihop med ens kläder och så, den blir ju en del av den bild man vill ge av sig själv."

ponks said...

Ja men herriguud. Haha!