Friday, March 01, 2013

Reklamdjävulen

Idag fick jag ett mail med rubriken "Angående blogg http://ponks.blogspot.com" och hajade naturligtvis till. Mailet var från fuckyoubigtimemediagroup.com (namnet är fingerat) och undrade om jag ville skriva ett inlägg om att Facebook ska börja samarbeta med ett idiotiskt spelföretag. 400 kronor skulle jag få om jag skrev ett sånt inlägg. Mailet var sådär fint formulerat:
tycker du har en intressant blogg och skulle villa inleda ett samarbete. Det hela går ut på att skriva ett inlägg om artikeln och referera till originalkällan. Du kan skriva fritt om artikeln och kan även skriva om vad du tycker och tänker kring ämnet, det är helt upp till dig hur du vill lägga upp det, du har fria händer att skriva på det sätt som du mest känner dig bekvämt i. Vi erbjuder 400kr för att skriva ett litet inlägg. Låter det intressant?
Jag tycker sånt här är skrämmande på många olika sätt; hur man försöker engagera privata bloggare till att för lite kaffepengar göra reklam, rent ut sagt hora för nåt företag. Intressant blogg, my ass - de har väl hittat länkar hit på tillräckligt många sidor för att de har anledning att tro att här är nån slags trafik.
För mig är bloggar fria röster vid sidan av mainstreamnyheterna, en människas opåverkade åsikt, flyktiga tankar, nåt man vill skriva om för att man vill skriva om det, inte för att nån Krösus har stuckit ner 40 euro i fickan på dig för att du skulle skriva om just det. Och så är det ju så skönt med privata bloggar, just för att dom är fria från reklam. OCH DEN HÄR BLOGGEN KOMMER Å FÖRBLI REKLAMFRI, Å HÖR SEN.

Det här mailet fick mig att tänka på hur man vill att reklam omärkbart ska slinka in överallt, i folks till synes privata texter, hur elakt man försöker smyga in sin reklam och lockar med pengar. Det värsta är den där vänliga tonen där bakom, den där uppstyltade artiga tonen i såndäna mail: "du har fria händer att skriva på det sätt som du känner dig bekväm i". Jodå, fria händer, förutom att du samtidigt säljer dig själv till reklamdjävulen, glömde ni visst att tillägga. Tycker att sånt här är så jävla sneaky så jag blir alldeles matt när jag tänker på det. Har nån annan också fått nåt liknande mail?

6 comments:

M. Lindman said...

väl rutet. har oxå fått någon dylik spam men raderat genast. det jag också stör mig oftanligt på är produktplacering på bloggar (folk som skriver om hudkrämer osv. snark, ibland har jag kollat på såna bloggar pga av mitt perversa antropologiska intresse i att förfasas över samtidens kulturskymning) och folk som har bloggar med blinkande, irriterande reklam inbyggd i själva layouten.

ponks said...

Haha, jo det där intresset är mig också bekant :) Finner en pervers njutning i att läsa hur folk formulerar sig i samband med att de gör "smyg"reklam för nånting. Det är så komiskt-sorgligt.

den elaka bloggaren said...

av nån konstig anledning har ingen ännu vilja sälja sina produkter på min blogg. kanske för lite "livsstilstouch" för det. jag förstår inte att man bloggar om saker, om man inte har grym penganöd och gör vadsomhelst för att få råd med mat för en till dag (men jag gissar att såna mänskors bloggar inte drar till sig så mycket reklamanbud), jag menar, come on. "här är min egen fria röst som det bara finns en av, titta, här säljer jag den för en fuktkräm"?

Maggie said...

Jag har också fått ett sådant erbjudande, men 500 kr katching för ett inlägg om homosexualitet, som nog förvisso är ett ämne som relaterar till sådant som jag brukar skriva om. Orginalkällan finns på en pokersite. Nu har jag iofs inget större problem med poker online, har själv funderat på att spela t.o.m., men visst finns det ett moraliskt dilemma med att göra reklam för hasardspel och om man ska "sälja" sig.

när det börjar said...

Jag har en gång fått liknande mejl. Då tyckte de att jag borde skriva om dammsugarpåsar. Jag som är en riktig storstädare. Ingen skulle misstänka reklam, höhö.

Situationsdiktaren said...

Jo det är verkligen skrämmande. Speciellt när man tänker på alla dem som känner sig utvalda för att nån vill tjäna pengar på dem. De som tror att deras blogg blivit upptäckt av nån och som gärna smörar iväg.

Med en nära släkting som tar alla reklambrev som börjar med "Kära N.N." på allvar är det så lätt att se samma mönster i vilken sorts personligheter som går på tricket. Vilka det är som känner sig utvalda och tror att de själva vinner något på det. Sorgligt.