Tuesday, March 12, 2013

Borgarcore

Det finns få band som är så skrattretande som det här "borgarcore"-bandet Bob Malmström. Egentligen tycker jag så illa om dom att jag på ett sätt inte vill unna dom nån form av publicitet, men jag vill ju ändå försöka komma till klarhet över varför dom gör mig upprörd. Kanske är det den här totala oförståelsen och arrogansen inför vad det är punkmentaliteten förmedlar. Och sen den här underliggande högertanken som säger att man med pengar kan köpa allt (dvs också punken).
hemsidan skriver Bob Malmström: The band was founded in early 2010 as a reaction against the standard, worn out "against the system" leftist punk mentality. It doesn't have to be about how poor you are and how much you hate the system. It can be about how life is good if you think the RIGHT way.
Jo jag fattar, det är sån där högerhumor. Och så vill högerkidsen också va med och leka med de coola pojkarna, är trötta på att bli stämplade som tråkiga kostymnissar, är trötta på att punkbanden ska vara så negativa och alltid bara peka på saker som är fel - istället vill Bob fira det faktum att det har gått bra för dem och skita i alla andra. Vilken fantastisk marknadsidé! Det har typ ALDRIG gjorts förut. [Himmel med ögonen].
Enligt mig är Bob Malmström ett exempel på hur man enkelt och behändigt kan missa ALLT, hur man med lite arrogans lätt kan förbise alla problem som finns att se här i samhället; det är fan bara att blunda för dem; alla orättvisor, alla jämlikhetsfrågor. Höj glaset bara, pappa har en firma som jag kommer att få ärva. Man kommer med ett budskap som säger "vi har fått allt vi vill ha, fötts med guldsked i mun, fått bil till 18-årsdan och nu vill vi också ha punken". Man tror att man är häftig för att man är ärlig med dessa saker, men seriöst killar; ni är så jävla korkade. Och ni kommer aldrig att få punken.
Bob Malmström: Nuförtiden är klass-omedvetenhet int så jättesexigt nåt mer. You will die alone and miss everything cool.

13 comments:

hanna said...

Suck alltså.. Finns det något mer ocoolt än personer som stolta och rak i ryggen förklarar för omvärlden hur lite de bryr sig, just som om ärligheten i det skulle göra en lite häftig. Nä, så jävla töntigt är det. Och att sen dra in den attityden i nåt punkband sammanhang gör det hela ännu mer patetiskt. Och vaddå "worn out "against the system" leftist punk mentality". Hur kan det nånsin bli slitet och gammalt att opponera sig mot staten och hela systemet? Så länge folk har det skit så blir det inte ute att ropa ut sitt missnöje.

Nä fyfan, säger jag bara.

ponks said...

Nå där sa du det: den dagen då det e ute att kritisera samhället, då finns problemen antagligen inte längre och DÅ kanske punk kunde handla om att festa och dansa med snygga flickor.
SEE? Nä, sånhäna tycks inte fatta nånting. "Vi vill också vara med o revoltera" [runk runk]

linnea p. said...

Mitt ex brukar gästa i det bandet, eller jag tror att han inte är en heltidsmedlem iaf, och jag har inte riktigt satt mig in i det men han brukar prata om det mest som en ironisk grej på skoj. De skulle ju ha ypperliga möjligheter att driva det längre, att liksom sparka så överdrivet hårt & långt neråt och vara så sjukt absurdborgerliga att det skulle bli omsvängt, så att bandet skulle symbolisera en dystopisk situation som helt klart och tydligt skulle säga att vänster = is the shit, utan att egentligen säga det. Men... ja. Jag antar att det inte är så.

ponks said...

Jo, det är hela den där approachen som är minst sagt förvirrande. Nån sa att de kör med "chockvärde och nisch" och det e väl just det som det handlar om; att man ha velat hitta nånting chockerande för att sen driva med, reta gallfeber på såna som jag (haha) osv. Och jo, jag har lite halvbekanta i det där bandet också, vilket inte gör det hela mindre confusing.
Det är väl bara idén som är så töntig, att profilera sig som nån slags högergrej som om det nånsin, i nån värld kunde vara något coolt att vara. Haha. Men jå, de kunde driva med det där konceptet riktigt jävla pisshårt, klä sig i stora barockkragar och vad vet jag; öppna dyra champagneflaskor på scen och bete sig som svin och därigenom tyst säga "välj inte Katainen".

Fager Dam said...

Jag känner inte killarna bakom Bob Malmström så jag har ingen aning om graden av ironi - misstänker att bandet är väldigt ironiskt och på flit töntar till det. Jag har tyckt borgarcore är intressant, av två skäl:

Svarta rappare i USA använder n-ordet för att avväpna dem som använder det som ett skällsord, och så har många minoriteter gjort. Kanske det här handlar om att säga "f u sannfinländare vi är just så bättre folk ni tror och värre ändå och stolta"? Jag vet inte, spekulerar bara.

Sen har vi i Finland en överklass som inte vill synas. Jag känner de där mänskorna, ärligt talat hör till dem, som gömmer undan jaktresor och herrgårdar och middagar med Nalle Wahlroos för att leka lite mysigt folkliga i det offentliga. Så jag får den där lättnadskänslan när jag ser Bob Malmström att jaaa, äntligen någon som ärligt är sig själv! Fast jag vet som sagt inte om de verkligen är sig själv eller poserar som sin totala motsats.

ponks said...

Hej! Tack för att du skrev, jag hoppades just att nån jordnära typ kunde förklara det här för mig och så kom du! Anade just lite att det här kunde vara en sån där identitetsgrej, att många finlandssvenskar just kan andas ut till sånt här, för att de annars känner att de måste dölja var de kommer ifrån för att alla inte har det lika bra, o dyl. För det är ju ändå procentuellt sett säkert många finlandssvenskar som hör till nån slags överklass men som liksom har lärt sig att det är sånt man ska gömma undan osv, kan nog helt förstå det också!
Jag förstår det här så mycket bättre nu sen du kommenterade, det är lite nåt franskt över det, hehe.

Men samtidigt så är ens politiska inriktning ju inte sammanlänkad med varifrån man kommer, så på det sättet är det inte självklart att man röstar höger bara för att man kommer från en rik familj. Så därför tycker jag nu fortfarande att Bob M kunde fundera på sin politiska inriktning.
Men helt säkert så bryr dom sig överhuvudtaget inte om politik. Det gör ju nästan ingen :)

ponks said...

...daa, det här e ju dagens värld. image är viktigare än politik, how could i forget.

den elaka bloggaren said...

alltså jag är lite kluven, det är ju nog ett skämt (de uppträder med påhittade namn), men på samma gång är det (igen) gjort så mjukt att också de man driver med ska kunna klucka lite igenkännande. jag menar, de sku säkert kunna få/har haft keikkor på hankens studerandefester. jag flaggar marry me-ironi, lite sådär att man öppnar för tolkningar both ways.

ponks said...

mm, så kan det vara. har knappt hört musiken - gick bara efter vad de skrev där på hemsidan.

BW said...

Ganska intressant att det har sjungits i flera tiotals år om att döda och knarka men så som någon skriver "fyrk finns" texter så blir människor upprörda

Underhållning, ni vet?

ponks said...

...och mänskor har ju inte alls varit upprörda över sånger som handlar om att döda o knarka?

Katja said...

Hej. Råkar själv känna några av medlemmarna rätt bra och har sett dem live ett antal ggr. Jätte jätte trevliga killar och ett helt lysande liveband.
Det är ju inte så att de på riktigt heter Gyllendorff och bor på herrgårdar utan det är nåt av en gimmick som dom tagit då dom inte orkar sjunga "fuck the system" eller "I'm so lonely" texter. Eller så har jag åtminstone förstått saken

Ge dom en chans live nåt tag :)

Ha det bra

ponks said...

Jo, jag tvivlar int alls på att de här är reko killar och att deras liveshower säkert e hur bra som helst, skulle gärna se! Jag reagerade nu som sagt på vad som stod på hemsidan och ville bara hötta med ett trött, rött finger att nää, att köra pappa-betalar-grejen som en cool imagegrej, det köper jag inte.

Och om nån inte "orkar" sjunga "fuck the system" så kan jag bara säga att okej då, inte måste man väl bry sig. Om nån inte orkar bry sig om klasskamp, så int då.