Monday, January 28, 2013

Fucked up musikprojekt

En bekant från Amsterdam sysslar med sånt här. När jag kände honom hade han alltid såna där storslagna tankar om att världen ska gå att förena genom musik och att alla på något sätt genom musik ska känna gemenskap, och true that. Men det är ändå något som får mig totalt rabiat av att läsa om hans senaste projekt i vilket han vill engagera musiker att "jobba med musik i ett flyktingläger i Jordan" eller vad sägs om att "göra en ghetto-opera i en gypsy-slum i Slovakien?"
Vad är det här nu igen? Är det inte upplevelsecentrerat igen; VITA PRIVILIGERADE KONSTNÄRER ska få lov att åka och TITTA på flyktingläger och ohoj, hoppsan - också vara med och skapa meningsfulla stunder genom musik. Tycker att klass-aspekten här igen är totalt förbisedd; ingen har tydligen reflekterat över vad en "ghetto-opera" har att ge åt Slovakiens slumkvarter? Ska vi liksom ge dom lite smak av finkultur, dela med oss lite av vår lyx och flärd? Fy fan.
I den här texten poängteras sånt där abstrakt som att "vi vill stimulera direktkontakt mellan musiker från olika kulturer, mellan ung och gammal, mellan rik och fattig, utbildad och outbildad. Idealism är centralt." Vadå idealism? Vad betyder idealism i det här sammanhanget? Vem är det som är outbildad och vem är det som är utbildad, och vilken är skillnaden? Jo, att det är de utbildade (vi) som kommer till dom outbildade (dom). Så utgångspunkten är ju fucked up redan från början.
Jag VET att det här projektet är välmenat och att musik helt säkert för mänskor samman och att folk i slumkvarteren säkert tycker att sånt här är hur roligt som helst. Men ÄNDÅ - man måste AKTA när man gör sånt här. Man måste visa respekt, och man måste akta sig för att inte bli en sån där vit fåntratt som likt nån självutnämnd Moder Theresa kommer med nåt tillfälligt fåneri till en fucked up situation som man inte kan göra något åt.

Som alla lite gick och tänkte på musik och textinnebörd just nu, så har två av mina favoritbloggar också skrivit lite om låttexter och sånt här, den elaka bloggaren om Kauas pois och Linnea om Marry me. Båda inläggen så h*****s bra.

No comments: