Sunday, November 11, 2012

Årsfestens meny och etikettregler

Idag var det flåsfest, eiku årsfest i Åbo Akademi. Sånt där med långklänning och ordnar, bankett och "solenn akt". Så att dom små liven ska få leka vuxna för det har dom ju inte nog med tid reserverat för att få vara. Men till saken; jag läste fånfestens meny:


Förrätt: Kallrökt lax tar-tar på skärgårdsbröd 
Varmrätt: Rostbiff av lamm, mörk rosmarinsås, potatiskaka och säsongens grönsaker 
Efterrätt: Tiramisu à la Kåren + Kaffe

Vegetarisk: 
Förrätt: Zuccini-Mozzarellatorn med örtolja 
Varmrätt: Rödbetsbiffar med kantarellstuvning och spelt 
Efterrätt: Tiramisu à la Kåren + Kaffe


Kan inte låta bli att kommentera menyn lite.


1. tar-tar, DET HETER TARTAR. Laxtartar skrivs dessutom ihop, inte Lax. Tartar. (Särskrivningsallergi)


2. De serverar lamm. Vad jag vet så får man inte finskt lamm sådär bara, så antagligen äter dom utländskt lamm. Men "säsongens grönsaker" har dom ändå sett till att duka fram. Dubbelmoralister.


3. Det vegetariska alternativet erbjuder (som vanligt) ingen form av vettigt protein. Helt tydligt är det folk som absolut inte har som vana att äta vegetariskt, och som heller inte bryr sig om ekologisk hållbarhet, som har skrivit den här menyn.


DET ÄR TVÅTUSENTOLV NU. VI VILL INT HA RÖDBETSBIFFAR ELLER MOZZARELLATORN NÅT MER.


Ej heller vill vi läsa töntiga etikettsförordningar som denna. Är detta en skrift från 1795 eller vad? Dom var mer vågade i slutet av 1800-talet, innan gubbarna kom och skrev om hela historien. Kan nån förklara för mig varför färgad fluga, färgad gördel och färgad väst eller SKJORTA MED VECK ELLER KRÅS (KRÅS - när hörde du det ordet senast?) inte lämpar sig ihop med frack? Va? För att fracken sakta går upp i sömmarna vid åsynen av en färgad väst? För att en skjorta med veck löper stor risk att attackera eller bete sig aggressivt mot en frack? I think not.
Och hör på det här:
Svart väst används främst på högtidligheter under dagtid, t.ex. promotioner, eller mycket sällsynt på kvällstid i herrsällskap.
Jfr: "Morkullan är en nattaktiv, revirhävdande fågel, som under dagen ligger gömd i buskar och snår. Den lever i skogs- och buskmark, både i löv- och barrskog."
Vi talar om en SVART VÄST. Herregud, chill out liksom. Bär din väst när du känner för det. Det börjar växa svarta hår i armhålorna på mig när jag läser såna här texter. Fingrarna kröker sig och vill spela hasardspel, munnen kippar efter hamburgare, vips så har man på sig lököbyxorna för att aldrig nånsin mer klä sig i något annat.
Tack och lov har jag aldrig varit på nån sån här liknande tillställning. Jag har en gång lyssnat på en filmregissör som höll ett tal och jag kunde inte sluta skratta. Det var helt hemskt, jag försökte med våld trycka undan ett hejdlöst gapflabb så att tårarna bara rann, precis som när den där flickan en gång presenterade sig som von Bonsdorff.

Och nu kommer det värsta:
Bordsdamen: 
Du är kvällens blomma för din bordskavaljer (som är herren till vänster om dig). Du ler vackert, skrattar åt hans skämt och konverserar vänligt med honom. Man skall förstås också tala med andra kring bordet, men bordskavaljeren är just din bordskavaljer och därmed ditt huvudsakliga sällskap. Du är absolut inte tvungen att acceptera om han vill bjuda dig på en snaps till. Däremot kan du om du vill göra honom glad och överraskad genom att bjuda honom på en extra dricka.

Det här stycket innehåller så många alarmerande uttalanden, att jag inte ens vet i vilken svans jag ska börja dra. Jag fattade först alldeles just att den här texten tydligen är skriven "med glimten i ögat", att den lite humoristiskt vill beskriva de överdrivet konservativa könsrollerna som förekommer på sådana här fester och så, men när jag inte tycker att det här är något att skämta om. Tvärtom ska man sätta sig emot såna här föråldrade regler, precis som man ska sätta sig emot allt som förespråkar en konservativ inställning till könsroller.

7 comments:

Situationsdiktaren said...

Jag är sen igen sån tiukkis att jag inte förstår mig på sånt här: "Håret bör vara uppsatt, dvs. inte falla fritt, men denna regel är också en sådan som många struntar i eller inte känner till."

Vadå struntar i? Antingen så gör man det här med fina fester på riktigt eller sen gör man det inte alls.Men så har jag ju aldrig gått på akademiska fester heller.

Kontinuitetsvägraren said...

Jo, hahahahha. Så jäkla konstig text! Å ena sidan är det så jäkla viktigt att inte kombinera dittan och dattan, t.ex. band på halare, för om man gör det kan man ju bli UTESLUTEN FRÅN NATIONEN, ve o fasa. Men sen å andra sidan, så kan man sen strunta i att sätta upp håret. Hur hänger det ihop?
Det är något skumt i görningen med sånt här.

den elaka bloggaren said...

tack för att du sluta med bilderna. under min studietid besökte jag vasa nation i helsingfors (min hemmanation) allt som allt en gång, då blev jag jagad med brödkniv av en gammal fiende, sen återvände jag aldrig.

trots att det föreställer "skämtsamt" finns det ett mycket starkt drag av "är du med eller emot" i de här traditionerna, dvs. tänker du bli en del av etablissemanget eller är du ute med andra uppsåt?

och könsrollerna är särskilt viktiga bland högern bl.a. därför att det är mycket enklare att sålla ut ett gäng narcissister redo att göra vad som helst för profiten ur ett gäng män än ur ett gäng av blandat kön.

Kontinuitetsvägraren said...

Vasa verkar bakom fasaderna, vara en stad med rätt så fördömande mentalitet; (så inte undra på att du fick med brödkniven!).

Jo, jag tror också att om man vill vara en del av det här "etablissemanget" så är det bara att knyta haklappen på och bete sig.

den elaka bloggaren said...

vasas fasader är inte så vältäckande, det var i vasa nations hus ostrobotnia som jägarrörelsen grundades och det är där som sannfinländarna för att hedra traditionen håller sina valvakor, det är inte för intet den kallas "den vita staden".

Creb said...

Ponks, jag älskar det här inlägget (och din blogg i största allmänhet).
H/ En trogen läsare som också helst drar på sig lököbyxorna för att aldrig klä sig i något annat

Kontinuitetsvägraren said...

Tack snälla! Jag som befarade att nu kommer det säkert nån hat-kommentar när mailet dök upp i inboxen.. o så var det bara fina ord!