Saturday, September 01, 2012

Hundproblem

Det är så typiskt mänskligt att ta alldeles för stora steg framåt, tro att bara man lyckas med nåt litet, så är plötsligt allt fritt fram, så lyckas allt. Nu tänker jag på det här med att lära hunden att vara ensam. Milde tid, vilket sjå! Man önskar att man bara kunde resonera med den och säga, "ok nu går jag ut ett varv och du kan bara sova här, tänk så skönt: du kan bara ligga där och sova som du annars brukar göra när jag är hemma om kvällen". Men nej. En osäker hund är inte bekväm ensam, ropar och ylar efter flocken, tror att den är jagad, tror att den är lämnad till att dö eller vad vet nu jag.
Igår gick jag ut och såg på J som trallade till reggae på Klubi, och lämnade en lugn och nöjd hund i lägenheten, hade stora förhoppningar. Kom hem en timme senare till en skitluktande lägenhet; en hög kakka på dörrmattan, mattan i en skrytta, en gitarr som hade fallit i golvet och en paralyserad hund som bara satt och stirrade hålögt i soffan. Vad som hade orsakat det där scenariot kan man ju bara föreställa sig. Jag tänker mig följande: hunden stöter till gitarren som faller i golvet med en smäll, hunden som blir skiträdd och tror att gitarren är ilsken på den, hunden som ylar och stressar och flåsar och ingen kommer, skiten som trycker på, skammen i att måsta skita på dörrmattan. Och sen hade den ännu försökt trycka in mattan under dörren så att det fanns skit på dörr och golv och alltihopa.
Nå, det blev matt- och golvtvätt sent igår, vilket var helt skoj. Men vad som är mindre skoj är att hunden ännu idag är orolig och stressad, gnäller och vågar inte somna om den inte bokstavligen har huvudet i ens famn. Och idag måste den vara ensam i minst tre timmar eftersom vi ska ut och spela och alla potentiella hundvakter också är ute. Suck och stön. Må det snart bli ett slut på det här.

Senare uppdatering: jag har hittat hundvakt!! Facebook är nog så jäkla bra, säga vad man säga vill om spektaklet, men när man behöver något fixar det sig nästan alltid:)

4 comments:

Tant Santto said...

En hund gör oftast illa de 5 första minuterna då den är ensam har jag hört. Vi ger alltid ett grisöra eller oxsvans innan vi går iväg och 90% av gångerna har han inte gjort nått illa.

Å sen skall du börja i korta perioder, först 5 minuter, sen 10 minuter, 20 minuter, en timme osv.
Ta en bara en kort kiss promenad innan du går å så ska du ha en lugn å fin hund innan du går. Börjar den stressa upp sig för att du sätter skorna på så väntar du tills den är lugn igen osv...

Kontinuitetsvägraren said...

Jo, tack för tipsen! Jag har gjort i princip allt det där, tränat i en månad typ, börjat med några minuter bara, sen 10 minuter, o alltid får den ett ben som den direkt börjar tugga på och det har gått bättre o bättre, förra veckan: 20 minuter och en halv timme gick bra! Det var därför jag hade förhoppningar om att det kanske skulle gå helt bra med en timme. Men nånting måste ha gått fel igår, för den var attan hur lugn och fin som helst när jag gick. Idag är det som att man får börja om från början. Äsch, äsch.

Fru F said...

Precis vad jag skulle föreslå - grisöra, tuggben eller en Kong-leksak med hauhau-champion eller nåt annat smaskens i. Annars är det väl bara att kämpa på och hoppas på det bästa... Jag håller tummarna!

Kontinuitetsvägraren said...

Jo, har två kongar också, de är VÄLDIGT populära:) Brukar trycka hundkorv i dom och frysa ner. Sen tar det ganska länge att få ut korven.
Tack! Jag hoppas också att det börjar gå bättre snart igen.