Sunday, June 10, 2012

"Fruar och mödrar har en tendens att ta ner drömmande småpojkar på jorden"

Så blev fettluggen Carl Haglund Sfp:s nya ordförande. Alltid när det blir tal om Calle minns jag en kolumn i Stbl förlängesen, då han skrev att "fruar och mödrar har en tendens att ta ner drömmande småpojkar på jorden." Då refererade han till sig själv som den drömmande småpojken som drömde om att få vara i cockpiten och styra planet istället för att, som den ständigt flygande europaparlamentariker han var, flyga av och an mellan Hesa och Bryssel.

Den där meningen har blivit kvar och hänga i mitt medvetande som ett exempel på hur såna där politiker kan tänka. I kolumnen fanns inte ett ord om flygandet och miljön, inte en tanke på att ett sånt där uttalande om fruar och mödrar är rent åt skogen. Jag blir ALLDELES rabiat då nån kommer med såndäna ålderdomliga föreställningar om att det är kvinnorna som står för nåt slags "förnuftets röst" i ett parförhållande eller i ett mor-och-son-förhållande, medan karlarna spjuveraktigt ska vara de framfusiga och bångstyriga - de som kommer med de knasiga idéerna som sen ska stoppas av kvinnorna.

Jag hatade det redan i högstadiet, det att pojkarna alltid då det dansades skulle lyfta varandra, vråla och dansa CRAZYDANS medan flickorna i en ring skulle DANSA SNÄLLT och fnissa åt pojkarnas skojigheter. På det här sättet fick pojkarna sen den här Haglundska uppfattningen om att det är de som ska vara drömmarna och visionärerna; de spontana, lite småtokiga och ibland dumdristiga pojkarna. Flickorna skulle förstå att hålla sig snygga och kontrollerade, på sidan om. Blev nån pojke för vild och ohanterlig skulle de slött säga "äh Calleeee, slutaaa." (Jag befann mig alltid där nånstans emellan, dansandest spindeldans eller nåt weirdo shit som senare ledde till att jag trodde att jag var helt sjuuuäkt speciell och blev misslyckad konstnär.)

Men jag blir alltid så matt av sånhäna mänskor som bara ACCEPTERAR könsrollernas fucking fack och som utan att tänka på någonting, kväker ur sig dåraktigheter som denne Calle Square-balle.


Hela kolumnen här (om dom nån gång skulle få för sig att radera den):
Och sen en pointless bild som jag inte kunde låta bli att peta till. Förlåt:12 comments:

M. Lindman said...

Mitt i prick!
I allmänhet gör själva begreppet 'Carl Haglund' att jag tappar all tro på att politik kan vara politik, dvs förändra något väsentligt. CH är enligt min mening urbilden av politik som en form av administration. Grattis SFP!

Vihreä Lotta said...

Jo. Kontorshagge a go go.

Anonymous said...

Mycket bra skrivet, Lotta!

Vihreä Lotta said...

Tack, Emma gulu!

Mathias said...

fullträff.

Anonymous said...

Amen!! :)

Fredrika said...

Jess Lotta!

Det skulle vara SÅ lätt att vara finlandssvensk om jag kunde gilla Haglund. Men det gör jag inte. Tror jag han vet något om utslagna 17-åringar? Nä. Tror jag han vet ett dyft om skuldsatta 3-barnsmammor som bara inte orkar mera? Nä. Tror jag att han vet hur man lyfter en rollator in i ett lokaltåg? Nä. Tror jag han vet hur en invandrare hittar fram till ett hjälpnummer då paniken slår på? Nä. ALLTSÅ typen har inte gjort annat än lekt med finlandssvenska fondpengar och knutit bulliga slipsar med buddies på Simonsgatan sedan hans "kometkarriär" startade med ett champagne-poff.

Hans svar är väl: "...men jag vet var jag hittar experterna".

Vihreä Lotta said...

Haha, väl talat F!

den elaka bloggaren said...

jag tycker hans kolumn är konstig, det låter som att den är skriven för ca. 12-åringar. eller är det mina referensramar det är fel på? kanske den motsvarar hankeiternas andliga mognad.

Vihreä Lotta said...

Det är nog för att den publicerades i Studentbladet. Han försökte ställa in sig på det som han trodde att var "studerandenas nivå". Sådär blir det ofta när när folk utan personlighet ska försöka få det att låta som att de har ett liv.

Maria said...

Jag är så otroligt störd på att han i olika sammanhang har försökt skapa en bild av sig som en familjefae och jämställd man men vill ha ett jobb dom företrädaren säger har stört familjelivet. Som HBLs chefsredaktör som sa att barnen nog kan acceptera läget med att han är mycket borta när de ser hur viktigt och bra det är för honom. U jee sån bullshit.

Yasmin said...

Ahaha det förgyller ens dag att plötsligt fiska upp ett inlägg som detta! Briljant!