Tuesday, December 13, 2011

Tråkig Lucia-debatt


Jag följer med debatten om Lucia; om flickor och pojkar, om vem som ska få vara vad, att alla ska få vara vad de vill - jag förstår det. Jag sympatiserar och har inga invändningar. Det är klart att det är upprörande om någon sätter sig emot att en pojke blir Lucia och har traditionen som argument, att man inte får rubba på traditioner för "så är det och så har det alltid varit". Men ändå känns den här debatten så väldigt onödig, och låt mig säga förlegad. Fåntrattar som sätter sig emot allting har det alltid funnits, men låt mig påpeka att det är viktigare att ifrågasätta fåntrattar som sätter sig emot t.ex. homosexualitet i sig, än att ifrågasätta fåntrattar som sätter sig emot pojklucior. Ska vi börja bråka om julgubben sen, att julgubben ska minsann också få vara kvinna? Ja, det är nästa steg. Sen tar vi påskhäxorna, pojkar ska också få vara påskhäxor, banne mig! Nu ska vi bråka kring våra banala västerländska traditioner, låt oss bråka för att det inte finns nån America's Next Top Model för karlar. Låt oss bråka för att Halloween-pumporna ser för maskulina ut och för att dom flesta chokladstänger påminner om penisar. Scandinavian Hunks fick ett gensvar i form av Scandinavian Babes, var fanns könsteoretikerna då? Dom borde ju ha hurrat - ett kvinnligt svar på en manlig företeelse. Hurra, jämlikhet.

Bilden: I Nykarleby var det minsann en manlig Lucia år 1981. Inget tjafs. DESSUTOM, får jag nu höra, ordnade en påhittig och feministiskt anlagd karl (f. 1910!) på 1970-talet ett luciatåg med pojklucia med långt ljust hår åt "tanterna" på kommunkansliet i Kyrkslätt. På HVC i Kyrkslätt hade personalen också en gång en flintis-gubb-lucia och då talade tanterna om helgerån.

5 comments:

Be said...

Jag håller med om att debatten kan vara tråkig - men ändå att det också finns viktiga saker i den. Inte bara könsroller på ett enkelt sätt, 'kan inte pojkar också va lucior?'. Utan om vänhet och sånt, vem är tillräckligt ljuv och blond för att vara lucia? ('riktig lucia'). Man röstar fram skönhet. Kandidaterna tävlar om att tycka mest om att baka bullor och sjunga psalmer. Sånt. Och sen helt enkelt att det finns något oerhört tråkigt (tråkigt som i uttråkande) i fyrkantiga traditioner och i alla de stereotypa bilder som (jul)firande pryds med.

Vihreä Lotta said...

Jo, det är klart. Som sagt, man får gärna leka med lucior, julgubbar och såna symboler hur mycket som helst. Lucia är en konstig misstävling som borde få nya influenser, men det som jag ifrågasätter här är typ dagens finlandssvenska queerdebatt. Jag tycker det helt enkelt har blivit för mycket självframhävande och för lite asiaa i en grej som naturligtvis är bra från början, men som skulle kunna vara så mycket bättre! Det är naturligtvis jättebra att nån arbetar mot stereotypierna, men jag undrar om man inte gör det på lite fel sätt?

Jag ser det nästan som så att vi lever i ett samhälle i vilket alla småflickor går med rosa och alla pojkar har blått och mörkt, o i feministfamiljerna tvingar dom på flickorna en blå mössa under skrik och bråk och där ska också bror Nisse vara Lucia fast han inte vill.

Be said...

Kanske stämmer att den finländska queerdebatten är skev, eller jag vet inte, jag har inte så bra koll tror jag på vad folk gör. Visst kan det säkert bli självframhävande och att man glömmer bort vad som egentligen är viktigt. Men just Fredrikas bilder tycker jag inte träffas av den kritiken - de var lekfulla och allvarliga på olika sätt, inte bara som en utmaning av (stereotypa) stereotypier. Grisflickan med blåtira t.ex. Under jul är det fler kvinnor än under andra tider som utsätts för våld. För att inte tala om grisarna. Jag tycker om kopplingen som görs där. Eller luciornas puss som ett kärleksbudskap.

Det var kanske inte alls det här du hade i tankarna med din kritik men det är det enda av debatten jag läst om så..

Be said...

(Och bilden av dig var också väldigt fin! Ätbart skägg? ;)

Vihreä Lotta said...

Nej, det var inte specifikt dom bilderna jag tänkte på. Fredrika är bra, hon gör faktiskt allt hon talar om! Hon kläcker idéer och sen om nån månad är dom i tidningen. Inget tomt prat om vad man "kunde göra" alltså. Sen är jag inte 100 med på allt hon gör, men det behöver man nu heller inte vara.
Det där skägget är raklödder, så inte direkt ätbart :-)