Tuesday, September 06, 2011

Snygga akademiherrar


Vad skådar mina ögon när jag surfar in på HBL:s nätsidor? Jo, Åbo Akademi har låtit måla porträtt på sin förra kansler, minister Christoffer Taxell och sin långvariga förvaltningsdirektör, kanslirådet Roger Broo. Jag måste nog säga att de här tavlorna är något av det mest komiska i konstform jag har sett på en tid. Taxells tavla ser rent slarvig ut, som om konstnären inte hade orkat sätta tid ner på väggen till vänster eller det gröna utanför - det var väl en ansträngning bara att få herrns ansikte att se någorlunda skapligt ut på bild, tänker jag mig. Man fick hafsa dit resten. Och där plirar han mot oss, två pigga ekorrögon mitt i en ansiktsmassa, ett finurligt finger mot hakan - en nyfiken och eftertänksam man vill det säga.
Porträttet av Broo är nästan bara sorgligt. Hans min - rent uttråkad, hans käke som välver sig kring ansiktet likt en banan, den blänkande kostymen, rörliknande vita saker som går längs med bakväggen - kontorsomgivning är väl inte vacker, nä, men kunde dom inte ens ha valt ett annat rum? Va? Måste karln sitta i ett hörn tillsammans med rekvisita i form av en kass med akademisk litteratur - så passande, vilken fullträff, ja men han läser säkert jättemycket. Varför tror jag bara att han ser på porr och skriver sliskiga sms då?
Ja, herrarna kanske inte är några skönheter heller, men alltså - blir det nånsin "rätt" med kontorsporträtt? Själva clashen mellan konst och gubbluktande akademifånar har väl alltid varit brutal. Att sen hänga opp dom på väggen som om dom vore kungligheter, "den okrönte skrivbordskungen" eller "de strukna skjortornas utsedde" eller vad dom här tavlorna nu skulle kunna tänkas heta, är nästan ännu fånigare. För vem görs såna här porträtt? För eftervärlden? Ja, skona då den eftervärld som ska beskåda såna här rent uttråkade, konstlat uppställda, dåligt porträtterade gubbar.
Avtäckningen av porträtten, stämningen kring alltihopa - åh, jag önskar jag hade varit en fluga på väggen.

5 comments:

jittermouse said...

Oj! Coolt konstkritiskt inlägg, btw. :) Tycker dom borde endera gå mer traditionellt och måla fina porträtt, eller mer modernt towards cutting edge utan att gå till det rent abstrakta. Tycker det är sweet att de fortfarande gör porträtt, men oroad över att det fortfarande är en massa gubbporträtt.

jittermouse said...

Även om platserna är lite udda, så är åtminstone färgbalansen verkligen fin i båda..? 0.o *looking at the bright side*

Vihreä Lotta said...

Jo, det är väl just ett av problemen att de här porträtten lite saknar stil, varken moderna eller traditionella. Nåja, jag var nog lite elak här i inlägget också, men kunde inte låta bli:) Gubbarna har poserat. Det sku förresten vara roligt att höra vad konstvetarna har att säga om dom här!
Va fint att du ser positivt på det med färgbalansen, nog är väl balansen helt fin jo;)

Anonymous said...

haha han till vänster har jättekorta armar. nej höger menade jag. m

Vihreä Lotta said...

Stackarn. Ojnej ojnej. Marina, e det du som tutar där från andra sidan jorden? Anar det! Hoppas allt går bra med er. Ni är ett saknat moment här i allt grådask.