Sunday, January 02, 2011

Finlandssvensk blogganalys (en grym generalisering)

Nu ska jag lista lite fenomen och formuleringar som jag tycker att tenderar dyka upp i finlandssvenska bloggar. Det här blir nu bara saker jag stör mig på, för att det naturligtvis är intressantast. Onämnda blir alltså bloggarna med fiktiva historier, med sakkunnande av något slag, vissa samhällskritiker och andra tyckare. Det här är sånt blaj som det brukar stå i bloggar från bland annat den vedervärdiga portalen Ratata.fi


1. Få dille på saker. Typ få dille på att baka paj. Man fastnar i bakningshjulet och ut kommer 4 pajer. "Jag kan inte sluta." En fejkat okontrollerad situation. Vilken tur att det ändå är en så harmlös aktivitet som pajbakning.


Finlandssvenskar vill ofta vara lite gulligt okontrollerade och fastna i pajbakningshjul för att nu fastna i något, det är coolt att vara lite spontan. Heroinhjul är det ju inte lika coolt att fastna i. Paj kan alla finlandssvenskar relatera till och alla har gått upp minst 3 kg av paj och har minst 5 kg viktångest nu efter jul.

2. Måsta saker. Alla dessa måsten. Måste ditt och datt och måste hinna och när tar det slut?

Livet är fullt av måsten. Ja hoho. Tvätta byk, träffa kamrater, ordna fester, städa hus, ja milde tid; torka golv och hänga upp tavlor, ordna om i skåpen och sen blogga om det, ja när tar det sluuut?
Igen finns det inga riktiga måsten. Det är ingen som svälter, det är ingen som måste jobba 15 timmar per dag, det finns inget hus som har rasat ihop av ihållande regn. Ändå måst man, man är ju finlandssvensk.

3. "Det känns som att"-fenomen. Nånting är ett men "känns som" ett annat. Ex. Det känns inte som att det är tisdag, som att jag är 21, som att det är vinter, etc.

En fejkat okontrollerad situation igen. Ens liv är så självklart att man måste få in lite småsurrealistiska tankegångar ibland för att känna sig levande.

4. "Jag fick för mig att"-infall, ofta sånt som har med kreativitet eller motion att göra. Ex. "Jag fick för mig att pröva på Yoga och köpte en yogaboll. Jag höll på att svimma och dagen efter hade jag sådan träningsvärk så jag har inte rört min yoga-matta sen dess."

5. Det är synd om mig-bloggarna

Är man inte så jäävla lycklig och "njuter av lugnet, både man och barn sover, helt utmattade av ett hetsigt jul- och nyårs firande", ja då är det synd om en. Då är det "b as in bulimic" och vojvoj vad jag kämpar, "glömde ångesten för en stund" och så in på livet riktigt, bara "har varken haft tid, ork eller lust att skriva. Men nu skall jag göra ett försök igen." Alla ska förstå. När nån mår dåligt, ja då mår den dåligt, dvs kan inte hålla upp fasaden längre.

6. Och sen, något som bara kan beskrivas genom att citeras rätt upp och ner:
"Ett av mina löften för 2011 är att börja gilla sushi".

Jojo. Har man inte annat att lova så.. kan man ju börja tvångsgilla sushi. Det låter ju rimligt.

7 comments:

M. Lindman said...

Haha, bäst! Är de där citaten autentiska? Hu.

Vihreä Lotta said...

Vissa är autentiska jo. Skulle du villa veta varifrån dom e? Hihi.

M. Lindman said...

nä jag tror int. LOL!

Micke från det vedervärdiga ratata :) said...

Du är nu officiellt min guru. Det hör blogginlägget borde vara obligatorisk läsning för alla innan man får tillstånd att öppna en blogg, och borde också ingå i Soc&Koms kursplan!

Vihreä Lotta said...

HAHAHHAHAHAHA

Pia said...

Hördu Lotta, Hahahaha......alltså det här är det bästa inlägget EVER! Jag har gått runt och tänkt, e jag den enda som inte förstår mig på ett forum som ratata.fi....hade till och med en facebook-status "får ångest av ratata" (märk väl att jag hör till ångest-kategorin)! Jag förstår inte varför någon helst vill ha sin blogg där, droppen var nog något i stil med "har aldrig varit så värst förtjust i bärshcjalar (såna man bär babyn i), har tyckt de varit så u-land på något sätt men nu då ja prova så va de helt okej"! Please kill me

Vihreä Lotta said...

Nå SITÄ. bärsjalar o u-land, ooh - bästa exemplet ever. Bara namnet är så jävla ratata-liksom. usch för proper äckelfinlandssvenskhet.