Wednesday, October 20, 2010

Bröd

Jag fortsätter i den här andan.

Peppar, majs, sås, såsbas, sås.
Det är typ sånt jag skulle villa ha i mat. Jag är en stor vän av såser och soppor. Dom är enkla att äta, men det är gott med spröda kanter också. Mjukt bröd och knapriga kanter.

Jag kan ett recept också, på bröd.
Man ska först blanda ett halvt paket jäst i cirka en halv liter fingerljumt vatten. Sen ska man hälla i allt efter behag, mjöl såklart. Grahamsmjöl till exempel. Eller semlemjöl, vad det nu sen är. Sen kan man hälla i lite müsli och frön av olika slag också, om man har sånt. Man kan till och med slå i lite oliver om man gillar sånt. Allt vad man skulle villa hitta i sitt bröd fungerar utmärkt. Majs, till exempel.
Huvudsaken är att degen inte blir för hård. Inte stenaktig, mjölig. PÅMINNER DEGEN OM EN STEN, SÅ ÄR DET FEL. Är degen klibbig och svårhanterlig, så är det bara bra.
Sen ska den då jäsa på varmt ställe cirka 1,5 timmar. Jag brukar anse att det är färdigjäst när degen har vuxit till sin dubbla storlek. Sen kan man börja sätta på ugnen. Sisådär 225 grader kanske. Har lite svårt att uppskatta då jag just nu inte ens har nån ugn. Det känns fattigt.
När jag sätter in bröd i ugnen brukar jag kasta dit en kaffekopp vatten också, för att dom säger att det ger en knaprig yta på brödet. Jag har dock inte märkt nån större skillnad, men det kan man alltså göra om man vill känna sig lite proper.
Sen ska brödet vara i ugnen ända tills man kan knacka på det underifrån och det låter "tökk-tökk-tökk", alltså när brödet är hårt undertill.
Fantastiskt, va?

No comments: